28 °C

Екологично чисти електромобили за сметка на конгоанците

Зад всеки екологично чист електромобил стои кобалт. А зад кобалта стои Демократична република Конго. Кобалтът е жизненоважен елемент от литиево-йонните батерии, използвани в електрическите автомобили. Батериите вече консумират 42% от метала, очаква се цифрата да нарасне многократно с прехода от бензинови и дизелови към електрически автомобили, пише в материала си Дейвид Пилинг.

Великобритания последва примера на Франция и вече забрани автомобилите използващи изкопаеми горива от 2040 година. Съвсем скоро всички обитатели на планетата ще шофират безопасно със съзнанието, че се грижат за околната среда. Споменахме ли вече Демократична република Конго ? 60% от световните запаси на кобалт идват от централноафриканската държава – с площ колкото Западна Европа и редица сериозни проблеми за решаване.

Някои анализатори в индустрията предвиждат търсенето на кобалт да се увеличи 30 пъти до 2030 година, голяма част от метала ще се добива от Конго. Цените на кобалта се удвоиха през последната година. Вероятно смятате, че конгоанците са развълнувани от очертаващата се перспектива. Средният когоанец обаче няма да спечели почти нищо. Казват, че в Конго ще откриете почти всички елементи от периодичната таблица. Това изобилие обаче ни най-малко не облагодетелства обикновените хора.

Скорошен доклад на Global Witness откри, че 30% от средствата изплащани на държавните институции от минните компании в периода от 2013 до 2015 – близо 750 милиона долара – са изчезнали. Отделен доклад посветен на президента Джоузеф Кабила, чието семейство ръководи 80 различни бизнеса, подсказва къде може би са отишли част от парите.

Вместо да се облагодетелстват от богатството от минерали, конгоанците са сред най-бедните хора на планетата с доход на глава от населението в размер на 800 долара годишно. Този факт вероятно би разтревожил социално осъзнатите собственици на автомобили Тесла. Трябва ли да бъде така ? Ресурсите се управляват трудно дори и при наличието на най-добрите институции. Това обаче не важи за Конго. Страната се управлява зле от откакто стана лична колония на крал Леополд II през 1885. Той използваше конгоанците като роби, убивайки милиони и отсичайки крайниците на онези, за които бе решил, че се справят твърде бавно с ограбването на природните ресурси на страната – основно каучук, използван за производството на гуми в първия автомобилен бум. През 1960 Конго спечели своята независимост.

Белгийци, французи и британци, надяващи се да установят контрол над богатата на желязо и кобалт провинция Катанга, се провалиха в опитите си за отцепването и. Западът обяви подкрепата си за Мобуту Сесе Секо - лидер, чийто антикомунистически убеждения го превърнаха в съюзник. В замяна на подкрепата на Мобуту, западните правителства пренебрегнаха малките му прегрешения, които за съжаление на конгоанците включваха и ограбване на страната.

3 десетилетия по-късно, Мобуту слезе от власт. Но практиката на тайни споразумения с елита на Конго, целящи ограбване на обикновените граждани продължи. Западът наля милиарди в мироопазващи мисии и хуманитарна помощ. Но чуждестранните минни компании, извлякоха злато, диаманти, калай, колтан, мед и кобалт на многократно по-висока стойност. Съзнателно или не, големите минни компании в Конго финансираха институционализирания грабеж.

Зад твърденията им за корпоративна отговорност, съвременни методи за миннодобив, верифицирани вериги за доставка и грижа за околната среда, се разкрива съвсем друга реалност: бедност, насилие и замърсяване с отровни вещества. Мините, управлявани от компании като Гленкор, най-големия в света доставчик на кобалт, може и да имат по-добри стандарти от малките мини осеяли страната, в които работниците, включително деца, често се трудят в ужасяващи условия.

Никой не би могъл да гарантира дали кобалт от тези мини не попада във веригите за доставка. Компании като Apple, HP и Samsung обединиха усилия за създаване на по-голяма прозрачност.

Друга група обяви намеренията си за наблюдение над конфликтните минерали като калай, волфрам, тантал и злато. Но дори верифицирането на веригите за доставка не е безболезнено решение.

Когато американското законодателство в областта бе прието през 2010, с изискването компаниите да декларират дали бунтовнически групи се облагодетелства от минералите, мнозина просто бойкотираха Конго като доставчик, изхвърляйки от работните им места стотици хиляди миньори. Трудно е да се направи така, че обикновените конгоанци да започнат да печелят от богатствата под краката си. Това е задача, с която производители на електромобили трябва да се справят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини