Какви рискове носи употребата на контактни лещи

Когато хората ме попитат защо не нося контактни лещи, обикновено си измислям някакво оправдание, за да скрия истината: че поставянето на найлоново приспособление върху уязвимата мембрана на роговицата ми, ме ужасява, пише в материала си Ерин Бродуин.

Изследване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, до известна степен оправдава подобни страхове, въпреки факта, че контактните лещи си остават безопасни и ефективни, поне когато са носени правилно.

Изследването се базира на предишно откритие от 2014, според което над 99% от носещите контактни лещи признават за поне едно свое действие, носещо риск от развитие на очна инфекция.

40 милиона американци използват контактни лещи редовно.

Новото изследване се фокусирало върху 1 075 случая на очни инфекции свързани с употребата на контактни лещи, много от които биха могли да доведат до трайни увреждания на зрението. Добрата новина е, че често инфекциите са предотвратими.

Изследването открило, че 1 на 5 души носещи контактни лещи, има белези по роговицата, нуждае се от присаждане на роговица или страда от влошено зрение.

При 20% от случаите на инфекции се наблюдавали сериозни проблеми с роговицата. Роговицата е ключова за ясното зрение, тя е известна със забележителната си способност да се възстановява при леки увреждания.

Инфекциите обаче биха могли да увредят по-долните и слоеве, попречвайки на пълното и оздравяване.

В някои случаи, уврежданията биха могли да доведат до белези, засягащи зрението. При по-тежките белези, се налага дори присаждане на роговица.

Над 1 на всеки 4 души признали за вредни навици, увеличаващи риска от развитие на инфекция.

Повечето от тези проблеми обаче са предотвратими. Много от участниците в изследването споделили, че спят с контактните си лещи или че ги носят по-дълго от препоръчителното.

Рискът от инфекции може да бъде намален с подобряване на хигиенните навици и стриктно следване на инструкциите за употребата им.

За да си спестите проблеми със зрението, не забравяйте да измиете ръцете си преди да поставите или отстраните лещите, да изхвърлите вече употребения разтвор, да спазвате указанията за употребата на лещите и внимателно да измиете и подсушите контейнера за лещи след всяка употреба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини