32 пожара горяха през август в Смолянско, основно заради човешка небрежност

През месец август 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 64 произшествия, от които 32 пожара, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Смолян. Службите един път са извършили аварийно-спасителна дейност, 31 пъти е оказвана техническа помощ, осигурено е едно дежурство на масово мероприятие и са  получени 3 лъжливи сигнала.
От възникналите пожари 12 са с нанесени материални щети. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 130 кв. м., повредено е имущество и са опушени стени на 3 домакинства.  
Основни причини за тези пожари са късо съединение и небрежност при боравене с открит огън.      
           
Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. В предвид на топлото време и създадените благоприятни условия за туризъм и стопанска дейност в горите и в съседство с тях от дирекцията напомнят:
• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се на разстояние 100 м от горския фонд.
• Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.
• Забранено е изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.
• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.
• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112.

Към жителите на Смолянска област е отправен призив наред с осигуряването на твърди горива за предстоящия отоплителен сезон, да осигурят пожарната безопасност като извършат следните дейности:
- да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.
- да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.
- при преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството да се уплътнява с негорими материали.
- да се използват стандартно изработени ламаринени розетки за защита отворите на комините.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини