Администрациите ще се придържат към единни правила за домейните и имейлите си

Администрациите ще се придържат към единни правила при формиране на домейните и поддомейните, както и на адресите на електронната поща на административните органи. За целта Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) ще изготви методически указания, които ще приведат наименованията и адресите в съответствие с изискванията на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, която е в сила от 1 март 2017 г.

В Наредбата са определени правила за формиране на наименования на домейните и поддомейните, както и на адресите на електронна поща, използвани от областните, общинските, районните администрации и администрации без собствена инфраструктура за електронна поща.

Анализът на съществуващите към момента електронни адреси показва, че в областните, общинските и районни администрации се използват електронни пощенски услуги от различни доставчици, като използваните домейни и наименования на електронна поща противоречат на правилата, посочени в Наредбата. Неспазването на единни стандарти значително затруднява комуникацията на гражданите с институциите, взаимодействието между самите администрации, а също така създаването на единни регистри и общи адресни списъци.

С решението си кабинетът възложи на председателя на ДАЕУ да изготви методическите указания за формиране наименованията на домейните и поддомейните, както и на адресите на електронната поща на административните органи в България. Документът също така ще укаже реда на създаване на портал за Система за вътрешни електронни административни услуги, използвани от областните, общинските, районните администрации и администрации без собствена инфраструктура за електронна поща и заявяване на електронна административна услуга за електронна поща.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини