Има ли храна, на която бихме могли да оцелеем вечно ?

През цялата 2016 Андрю Тейлър консумирал само картофи. Трябва да се направят няколко уточнения – диетата му включвала бели и сладки картофи, понякога комбинирани със соево мляко, доматен сос, сол и подправки. Вземал и хранителни добавки с витамин В12, но като цяло хапвал картофи на закуска, обяд и вечеря. Подложил се на 4 кръвни изследвания през годината, резултатите били нормални. Свалил килограми и се чувствал по-енергичен.

„Ако трябва да изберете една храна, защото са ви изпратили на Марс, заложете на картофите“, казва Тейлър.

Имайте предвид обаче, че не е добра идея да ядете само една храна за дълъг период от време. За да оцелеете се нуждаете от 20 аминокиселини – повечето от които жизненоважни, това означава, че тялото ви не може да ги произведе и трябва да си ги набавите чрез храната, подобно на множество минерали и витамини. В хода на човешката история сме комбинирали храни като ориз и боб, кисело мляко и ядки, макарони и сирене, в опит умишлено или случайно да балансираме диетата си. Във времена на глад или пости е хубаво да знаете, че има храни, на които бихте могли да оцелеете… поне за малко.

Картофите са един добър пример. Андрю Тейлър не е единственият човек в историята, разчитал единствено и само на картофите. В началото на 19-ти век, 1/3 от ирландците си набавяли нужните калории от картофите. Средният американец консумира около 50 кг от богатия на нишесте зеленчук на година. „Когато става въпрос за пари и кръвно налягане, нищо не може да се сравнява с обикновените картофи“, казва Йоан Блейк, професор от Бостънския университет.

Технически погледнато традиционните бели картофи съдържат всички незаменими аминокиселини, нужни за производството на белтъчини, за възстановяване на клетките и за борба с различните заболявания. За това са ви нужни по едва 5 картофа на ден.

Ако не консумиранте нищо друго, освен картофи, в крайна сметка ще се сдобиете с дефицит на редица витамини и минерали. Ето тук се намесват сладките картофи. Те принадлежат към различно таксономично семейство от белите картофи. Ако комбинирате двата вида, вероятността да си набавите препоръчителната дневна доза от витамин А и витамин Е се увеличава. Човек, консумиращ едновременно бели и сладки картофи няма как да заболее от скорбут – заболяване, причинено от недостига на витамин С, което кара зъбите да изпадат.

Но дори и с тази комбинация, ще ви се наложи да ядете много картофи, за да си осигурите нужните витамини и минерали в достатъчни количества. 5 картофа на ден са достатъчни, за да получите всички жизненоважи аминокиселини. За да не бъдете засегнати от недостиг на калций обаче, ще трябва да консумирате 34 сладки или 84 бели картофа на ден. За достигнете препоръчителна доза от протеини на ден, ще са ви нужни 25 бели картофа. Соята съдържа повече протеини и калций, но при нея липсват витамин Е и бета каротин.

Разбира се, картофите имат и множество недостатъци, особено ако ги консумирате в големи количества. Белите картофи са богати на въглехидрати, които повишават стойностите на кръвната захар, а това поставя инсулиновата система на изпитание. Хората, които консумират само картофи, е по-вероятно да получат диабет или затлъстяване.

Андрю Тейлър всъщност свалил килограми – най-вече защото приемал по-малко количество храна и се отказал от захарта, което всъщност не била крайната му цел. Той се отказал от повечето храни, за да се научи да извлича задоволство и радост от други сфери на живота. Но дори сега след края на картофения експеримент, Тейлър все още е почитател на картофите.

Нито един диетолог няма да ви препоръча да ядете само картофи, нито пък само кокосови орехи, водорасли, кисело мляко или нещо друго. Неслучайно специалистите препоръчват разнообразие от зеленчуци, зърнени храни, протеини, плодове и масла. Ако заложите само на една храна, скоро ще се появат първите признаци на недостиг на различни вещества. Разнообразието е важно, в този случай жизненоважно. Затова, ако харесвате печени картофи, комибинирайте ги и с други храни.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини