Румен Радев защити правото ни на Шенген пред Ван дер Белен

България доказа, че защитава стриктно и с постоянство границите на ЕС, като зачита европейските стандарти и изпълнява критериите за присъединяване към Шенгенското пространство.

Това е заяви президентът Румен Радев по време на двустранна среща с австрийския държавен глава Александер Ван дер Белен в рамките на 13-та среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ в малтийската столица Валета.

Българският държавен глава също така е посочил, че за да бъдем максимално ефективни и в бъдеще, членството на страната ни в Шенген е ключово условие.

Заявката на Румен Радев по време на срещата е отговор на думите на канцлера на Австрия Кристиан Керн и външният министър Себастиан Курц, които отхвърлиха визията на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за приемането на България, Румъния и Хърватия в еврозоната и Шенгенската зона.

По време на срещата Румен Радев изрази благодарността на страната ни за помощта, която Австрия оказва на България за гарантиране на сигурността на границите в рамките на съвместни операции на Фронтекс. Двамата държавни ръководители заявиха, че ще продължат да подкрепят общоевропейските мерки за свеждането на нелегалната миграция в Европейския съюз до минимум.

Иначе по време на двустранната среща Румен Радев и Александер Ван дер Белен са изразили съгласие, че дълбоките и приятелски двустранни отношения между България и Австрия допринасят за реализирането на заложените общи приоритети в Програмата на Триото председателства на Съвета на ЕС.

Съгласие двамата президенти са изразили и по отношение на развитието на Дунавския регион, което трябва да бъде изведено на преден план в дневния ред на ЕС, а последователните председателства на двете страни на Съвета на ЕС са отлична възможност за това.

По време на срещата двамата държавни глави изразиха подкрепата си и за съвместните инициативи между двете страни в областта на образованието и културата.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини