Хиляди полицаи се събраха на протестен концерт в София

Между 5000 и 8000 полицаи в цивилни дрехи се събраха на протест в парка „Оборище" в София. Там се намира и сградата на посолството на Чешката република, която сега председателства Европейския съюз.

Според официални данни са Столичната дирекция на полицията протестиращите служители на МВР са 6000. Сред множеството има и полицаи, които в момента са на работа, но и те се присъединиха към митинга на колегите си, като носят на ревера си лентички с българския трикольор. Зелените и оранжеви светлоотразитлени жилетки, които полицаите носят на протеста, по думите им означават, че „вече са на ръба на лудостта". 10 униформени полицаи изнесоха ковчег, в който символично трябва да бъде погребано Министерството на вътрешните работи.

Пред журналисти председателят на новосформирания полицейски синдикат Иван Павлов заяви, че след като ръководството на МВР не може да удовлетвори исканията им, те ще са насочат към други държавни институции като Министерски съвет. Павлов допълни, че в исканията им няма нищо политическо. Протестиращите се обявиха още против съкращенията в Министерството на вътрешните работи, тъй като те не са формулирани и обосновани.

Полицаите протестират заради ниските заплати и лошите условия на труд. Исканията на протестиращите полицаи бяха събрани в шест точки, които няколко пъти бяха обсъждани на срещи с ръководството на МВР. Основното искане на протестиращите полицаи за 50-процентно увеличение на заплатите със задна дата, считано от 1 януари, не беше удовлетворено от ръководството на МВР, което доведе до днешния протест.

Протестът бе замислен като концерт, тъй като по закон полицаите нямат право да протестират. След концерта протестиращите полицаи ще поднесат цветя на паметника на Васил Левски и след това ще се отправят към Народното събрание.

Това е четвъртият пореден протест на служителите на МВР. Досега те пушиха, пиха вода и мълчаха в знак на несъгласие с политиката на управляващите спрямо служителите на вътрешното министерство.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини