Генералният прокурор на Русия пристига на посещение на Цацаров

Тази сутрин активисти на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България!" са поставили надпис „Чайка, вън от Европа!" на моста над столичния бул. „Цариградско шосе“, съобщават от партията.

Акцията е свързана с протеста на „Да, България!" срещу посещението на главния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.

Надписът „Чайка, вън от Европа!" е бил премахнат минути след акцията, като от партията коментират по този повод, че „страхът пред съветския началник явно е огромен“.

„Да, България“ се противопостави остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в България, който ще гостува на главния прокурор Сотир Цацаров следващата седмица. Според формацията визитата заобикаля българското обществено мнение и няма легитимност, става ясно от становище по темата, публикувано на сайта им.

„Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим“, заявяват от формацията и призовават всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с Юрий Чайка, да откажат.

Срещата с Юрий Чайка не е част от регулярните и необходими двустранни отношения в протокола, изтъкват те.

Като министър на правосъдието и после генерален прокурор Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия, пишат на сайта си от „Да, България“. Според тях той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация.

„Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия“, посочват от политическата формация. Според тях става дума за персонално предпочитание от страна на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящото ръководство на прокуратурата на страната намира организационно и ценностно сродство“, смятат от „Да, България“ и допълват, че българската прокуратура под ръководството на Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни.

„Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционна държава и консолидиране на авторитарни властови практики. "

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка пристига на посещение на българския си колега Сотир Цацаров тази седмица, обвини западни специални служби за филма на Навални, но на практика не опроверга разкритията. Тогава депутати от Думата се хвърлиха в защита на генпрокурора, докато Путин замълча. Наблюдатели изтълкуваха мълчанието на Путин като разклащане на поста на Чайка, но прогнозите им не се сбъднаха.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини