Партньори от пет държави учат деца на „Щастие чрез спорт“

Изображение 1 от 2

    През януари 2017 г. консорциум от петима партньори от Гърция, Румъния, България, Латвия и Италия се присъедини към проекта FAIRHAP  – „Fair Play and Happiness through Sports“.

    FAIRHAP е двугодишен проект по програма „Eрaзъм+“, който се стреми да осигури необходимата информираност на тези, които преподават спорт на децата за основните олимпийски ценности. Идеята на проекта е да бъдат подкрепени спортните учители, учителите по физическо възпитание и треньори, които преподават спорт на децата, чрез иновативни семинарни подходи, за да се улесни предаването на ценности заедно с радостта от спорта. Целта е в най-важната за развитието на характера и личността възраст да се внушат на децата всички универсални ценности, които са съсредоточени в олимпийските идеали, чрез участие в спортни дейности, използвайки специални формулирани образователни материали. Това ще бъде постигнато чрез тясно сътрудничество между петте партньори от различните страни, които взаимно се допълват с техния опит. Партньор от българска страна е Сдружение „Интер спорт груп“.

    Най-важният ключов фактор е да се ангажират децата в спорта с по-етични подходи като спортсменство, честна игра, социални и морални ценности и представянето им по алтернативен начин на конкурентния спортно-ориентиран модел, доминиращ не само в спорта днес, но и в ежедневието.

    Целите на проекта FAIRHAP са подобряване разбирането за олимпийските фундаментални ценности, осигуряване на възможността чрез участие в екипни спортове децата да повишават своята когнитивна, емоционална и психомоторна активност и да популяризират своето самосъзнание, чувство за взаимозависимост, сътрудничество и колегиалност.
    Целта е промяна в отношението на спортните организации и институции – да не се фокусират в конкуренцията, а в спорта за всички. Да се мобилизират хора, които имат пряко участие в спорта, образованието, училищата, аматьорските клубове и масовите спортни организации, за да разширят съзнанието си чрез натрупаното знание относно значението на популяризиране на олимпийските ценности.

    Проектът обхваща няколко целеви групи – учители по физическо възпитание, учители по вид спорт и треньори, лидери на спортни отбори, спортни организации и общности, регионални и местни спортни власти, детски психолози, деца, родители.

    В хода на проекта се разработва проучвателен доклад, описващ настоящата ситуация по отношение на демографските характеристики, характеристиките на спортното обучение, нивото на осведоменост и добрите практики.

    Партньорите на FAIRHAP вече участват и в разработването на подходящ учебен материал за учители по спорт, учители по педагогика и треньори, които ще бъдат обучени по този проект, за да им помогне да преподават на децата принципите на проекта FAIRHAP. Учебният материал е разработен, като се вземат под внимание серия от различни секции, всяка от които съдържа различно съдържание, процедури и друга информация, подредени в логическа последователност и разделени на малки единици. Освен теоретичния материал партньорството ще разработи планове за обучение, които да бъдат използвани от спортните учители по време на следващите обучителни дейности по проекта.

    Проектното партньорство проведе първата си успешна среща в Атина (Гърция) на 19 и 20 януари 2017 г. Партньорството се съгласи за ролята на всеки партньор и за общите условия, както и конкретните задачи.

    Втората среща се проведе на 28 и 29 юни 2017 г. в Джелгава (Латвия), където беше обсъден напредъка по изпълнението на задачите и постигнатите резултати.

    Следващото събитие, свързано с дейностите по проекта е уъркшоп за треньори и учители по физическо възпитание на 17 октомври в ССУ „Васил Левски“ Пловдив.

    Предстои провеждането на обучителни сесии за децата и 5 открити турнира във всеки от партньорските градове, а през ноември 2018 в Хасково се организира Спортна спартакиада. Тя няма да има състезателен характер – всички деца и треньори ще получат награди, защото най-важната цел на проекта FAIRHAP е постигане на " Щастие чрез спорт“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини