Кметът Иво Димов на среща с президента за финансовата децентрализация

В двустранна среща между президента на България Румен Радев и Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ) ще участва кметът Иво Димов днес.

На срещата ще се коментира необходимостта от финансова децентрализация и растящия дисбаланс между законовите правомощия и ресурсите за тяхното прилагане, информират от Общината.

„Целта на финансовата децентрализация е да доближи максимално публичното управление до хората. Един от най-ярките примери за законово вменен ангажимент на общините без финансов ресурс е изграждането и поддържането на общинските пътища, както и предоставянето на услуги по силата на над 100 нормативни акта, възложени от държавата на общините без съответния финансов ресурс. Така ежегодно се генерира финансов дефецит за общините в порядъка на 150-200млн. лева. ", коментират още от администрацията.

Кметовете на общини у нас ще обсъждат с президента и проблема с увеличаващите се регионални различия, което води до обезлюдяването на цели райони и населени места в страната.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини