Бурята "Херварт" вилня в Европа

Бурята "Херварт" отне човешки животи и нанесе сериозни щети в Германия, Полша и Чехия. Силните ветрове събориха дървета и блокираха улици. Най-малко 7 души са загинали вследствие на бурята в Централна Европа. Трима души са загинали в Германия, двама в Полша и двама в  Чехия.

Мъж и жена са загинали в Чехия, ударени от дърво, информира местната агенция CTK, позовавайки се на Спешна помощ.  Стотици домакинства са останали без електрозахранване , а пожарникарите продължават да почистват пътищата и железопътните линии от падналите клони и дървета.

В Полша най-малко 1 200 души бедстват, информира агенция PAP. 

В Берлин е обявено бедствено положение. Пожарната служба в германската столица е получила 100 сигнала между 4 и 7 часа сутринта. Човек е сериозно ранен от паднало строително скеле, каза говорител на пожарната служба, допълвайки, че покривът на жилищна сграда е съборен и дървета са изкоренени вследствие силния вятър.

В Хамбург река Елба е излязла от коритото си,  улиците в близост до реката са затворени. Пристанището на града също е наводнено. Известен пазар за риба е затворен. Подадени са около 500 сигнала до пожарната.

Част от железопътните услуги са спрени в германските провинции. Тежкото метеорологично време се очаква да продължи да създава проблеми и днес, особено в Северна Германия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини