Размисли за будителите и Хелоуин на един димитровградски учител

Ден преди да отдадем почит на народните будители и в навечерието на Хелоуин в публичното пространство отново се развихри познатия спор -  за или против празника на англоговорящите народи с тиквени фенери и страшни костюми.

Заради негативното отношение към чуждия празник повечето училища, включително и в Димитровград предпочитат да афишират своите прояви на деня на народните будители. Но е факт, че децата се вълнуват от чуждия празник.

В ПЕГ "Д-р Иван Богоров" отбелязват Вси светии от създаването на училището преди 20 години. Според преподавателя по бълг. език и литература в гимназията Бистра Жекова, това е в реда на нещата, защото гимназистите изучават културата на чужди народи.  В училището, освен английски език, се учи немски, испански и руски език.

"Като учители, ние контролираме един празника да не излезе от рамките на добрия вкус. Не виждам нищо лошо в това. Ден по-рано имахме радиопредаване в училище за народните будители, днес празнувахме Хелоуин, а след два месеца подготвяме ден на руската култура на чаша чай. На 14 февруари ще рецитираме стихове за любовта и виното", разказва преподавателят.

Според нея, много по - лесно в днешно време е да противопоставяш и отричаш, както става с традицията, почитана в чуждите страни. По -трудно е да осъществиш една подобна идея с мярка, интелигентно, информирано и в подходящия контекст.

Учителят е на мнение, че не е нужно Хелоуин да се отрича, а да се направи празник, който да е интересен за децата, но да не се прехвърля добрия вкус. В това объркано време обикновеният човек лесно залита в езика на омразата и отричането, смята Жекова.

"Ако не са училищата и читалищата, кой къде отбелязва деня на народния будител? И защо всички тези проблеми се съсредоточават пак в училището? И защо да не можем да отбележим и двата празника по подходящ начин? ", попита Жекова.

Според нея, показателен е факта, че на празници като Съединението или Независимостта площадите са празни и липсват хората, които ревностно защитават будителите и отричат Хелоуин . Защото българските празници се приемат повече като почивни дни, убедена е Жекова.

"Това лицемерие да се отрича, без да се осмисли или да се изпълни със съдържание мен лично ме дразни и ми напомня за времето, когато не се приемаха дългите коси и късите поли ", коментира още преподавателят.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дани
    4 -1
    10:33, 1 ное 2017
    Сравнението с дългите коси е неуместно.Ние,българите,протестираме срещу натрапването на безполезни празненства,които са антидот на истинската християнска традиция.Ние учим децата,че Бог е добро ,и че злото се побеждава с добро.Не възприемам по никакъв начин тази истерия с черепи,скелети и прочие страшилища за възпитателна.Всъщност знаете ли,г-н учителю,какво всъщност е хелоуин;какъв е произходът му;каква е доктрината,която проповядва?Ако знаехте,нямаше да заставате в позицията, в която сте.Аз съм против детето ми да участва в това скверно мероприятие,а Вие,ако желаете,празнувайте вкъщи и възпитавайте своите деца!От вас,като образователна институция,се очаква да бъдете БУДИТЕЛИ,не клоуни!
Последни новини