Извеждане на ж.п. линията от Кърджали предлага арх. Луков, бизнесмени го подкрепят

Извеждане на ж.п. линията от Хасково за Подкова от чертите на града предлага известният архитект Станислав Луков. Според него линията трябва да се проектира заедно с моста през язовир „Студен кладенец”, по който ще минава околовръстния път на Кърджали. Така линията няма да влиза в града, а директно ще се насочва към Момчилград. Това ще позволи да се избегне конфликтната точка на прелеза за индустриална зона „Изток”.

Цялата индустриална зона по поречието на Арда ще се освободи. Ще има възможност да се разшири с още една лента за движение Ардинския мост. Ще се избегнат инцидентите с хора и животни, аргументира се арх. Станислав Луков.

Предложението му срещна подкрепа от Димитър Димитров, собственик на фирма „Мариета”, чийто гаражи са в индустриалната зона. Той е категоричен, че ж.п. линията трябва да мине по моста над яз. ”Студен кладенец” , който ще се изгражда. Достъпът до индустриална зона „Изток” е само един и той минава през ж.п. прелеза. Ако стане авария или настъпи някакво друго извънредно събитие, няма как 4000 души, които работят в зоната, да бъдат изведени, смята Дмитров. Той е на мнение, че премахването на прелеза ще увеличи интереса към зоната. Димитров каза също, че влаковете не се използват от населението и алтернатива е тяхното спиране.

По информация на Кърджали.бг вести процесът на проектиране на моста на околовръстното е в напреднала фаза. Започват и отчуждителните процедури. Смята се, че предложението и дискусията е трябвало да станат по-рано.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Су
    Сунай
    7 -3
    07:48, 3 ное 2017
    На този архитект Станислав Луков, да му анулират дипломата му. Незабавно.
  • 2
    Олду чоджум! На теб каква диплома да ти дадем?! Една от Габровския университет ще ти свърши ли работа?
Последни новини