23 °C

5 животни, които вършат мръсната работа

Няма как да платим на други видове за труда им, макар да работят неуморно за човешкото съществуване. Нито един от лъвовете на Метро Голдуин Майер не е получил кралски привилегии, заради добре познатия си рев. Медоносните пчели допринасят с над 15 милиарда към американската икономика, опрашвайки селскостопански растения, при това без да получат и цент.

Представяме ви няколко примера за животни, които вършат работата, на която ние не сме способни или просто отказваме да свършим.

Гарвани

Гарваните са достатъчно умни и са се научили да разменят цигарени фасове за храна. През 2008 писателят Джошуа Клайн повдигна идеята за вендинг машина за гарвани, която възнаграждава птиците, когато приберат невзетото ресто. Експериментът му бе определен за повърхностен, но усилията за използване на природната интелигентност на птиците продължиха.

Най-новото изобретение е холандска машина, която възнаграждава гарваните с храна, когато приберат цигарени фасове от улицата. Звучи чудесно, но учените са скептични, че добре известната концепция ще проработи. “Гарваните вероятно притежават познавателните способности за изпълнението на тази задача, но им липсва мотивация”, казва орнитологът Кевин Макгаун от Университета Корнел.

Джон Марзлуф, учен от университета във Вашингтон смята, че не бива да убеждаваме дивите животни да вършат мръсната работа. “Трябва да се радваме заради удивителните им способности, а не защото могат да вдигнат фас от улицата ”, казва той. Гарваните така или иначе действат като обслужващ персонал в екосистемата, разчиствайки убити на пътя животни. Разсейването им с други задачи, ще ги накара да започнат да пренебрегват естественото си поведение. В допълнение, други птици вече прибират фасове от улицата, но не заради наградата. Те използват отпадъци със силна миризма при направата на гнездата си, за да отблъснат паразитите и вредителите.

Комари

На 6 ноември Агенцията за опазване на околната среда разреши на стартъп компанията MosquitoMate да освободи мъжки комари, пренасящи смъртоносни бактерии. Когато мъжките комари, които не хапаят, се чифтосат с женски комари, пренасящи заболявания, бактериите пречат на яйцата да се излюпят.

Комарите не са единствените животни, способни да унищожат собствения си вид. Така наречените кози Юда били обучени да отвеждат стадата на заколение, без те самите да пострадат. Тази концепция била подложена на тест в рамките на проекта Изабела на островите Галапагос през 2006. Инвазивни видове кози унищожили местните растителни видове с ненаситен апетит, карайки костенурките на острова да загинат от глад. Преследването на всички кози, една по една, щяло да отнеме много време. Затова учените поставили проследяващи яки на няколко от тях. Тези кози Юда, последвани от хеликоптер, се присъединили към приятелите си, които в крайна сметка били избити.

Кучета

Други инвазивни видове причиняват хаос в екосистемите по света. Малките, добре маскирани вредители са още по-трудни за унищожение. За щастие на помощ идват Работни кучета за опазване на околната среда.

Животните, обучени да разпознават миризмата на различни инвазивни видове, се подбират от приюти, на около едногодишна възраст. От 1000 кучета организацията подбира 30-тина природозащитни герои – половината от тях отпадат в хода на обучението. Директорът на програмата Пит Кополино търси енергични кучета, концентрирани върху играчките си, което ги мотивира да вършат добре работата си.

Работният ден на кучетата зависи от терена и температурата, но в повечето случаи продължава 5-6 часа. По-младите животни, изминават по-големи разстояния, търсейки следи от мечки гризли. След това учените слагат проследяващи яки на неуловимите хищници. По-старите кучета вършат по-детайлна работа, като търсене на миниатюрни инвазивни аржентински мравки. След края на кариерата си, кучетата се отдават на заслужена почивка върху канапетата на собствениците си.

Личинки

Докато кучетата ни помагат да открием и унищожим други видове извън тялото, личинките предотвратяват инфекции под кожата.

В продължение на хиляди години, жители от Нов Южен Уелс до Централна Америка използвали личинки за почистване на мъртва тъкан от жива плът. Процесът обаче е деликатен. В съвременната медицина, лекарите правят дупка с формата на раната в превръзката. Поставят останалата част от нея върху кожата, за да я предпазят от храносмилателните ензими на насекомите. Ларвите се поставят в мрежа върху раната, за да бъдат отстранени лесно при необходимост. През годините личинките няколко пъти идваха на мода, през 2017 идеята е все още жива и популярна.

Кози

Ранди Люис директор на лабораторията за паякова коприна към Университета в Юта, отглежда трансгенни кози от 12 години. Тези мутанти произвеждат коприна в млякото си, която учените от Юта превръщат в полезни материали, като облицовки, лепила и гелове. Стадните животни живеят във фермата на университета и се разбират помежду си много по-добре от паяците, които често се изяждат един друг, ако им се отвори подобна възможност.

Трансгенните кози водят нормален живот, макар учените да ги държат под постоянно видеонаблюдение, за да се уверят, че няма да бъдат откраднати. Животните прекарват малко повече време с хората в сравнение с останалите кози, но се доят по-рядко – 180 дни в годината, вместо обичайните 280. Екипът от Юта постигнал успех с изкуствената селекция. За максимална ефективност, те кръстосват женски трансгенни крави с нормални мъжки, чиито майки дават много мляко.

Люис обяснява, че ако бе имал избор, би предпочел да е коза, произвеждаща паякова коприна, заради възможността да допринесе с нещо повече от обикновено мляко.

Източник: popsci.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини