Повече пари за училищата в малките и отделечени общини от следващата година

Изображение 1 от 3

    От 3 до над 20 процента увеличение в делигираните бюджети на училищата и детските градини в малките общини е предвидено за следващата година, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. В Пампорово той се срещна с директори на учебни заведения и кметове от Смолянско. Участваха още областният управител Недялко Славов, шефът на РУО Никола Запрянов, кметът на Смолян Николай Мелемов.

    Министър Вълчев беше категоричен, че държавата е заделила повече средства за образование в отдалечени региони. „Промените, които сме направили в разпределителния механизъм в общия случай водят до увеличаване на средствата в по-малките училища и детски градини. Отделно от това сме въвели допълнителна диференциация на финансирането за малките и отдалечени общини. Имаме и допълнителна добавка за общините, които са в Родопите, така че всички общини ще получат допълнително финансиране независимо от това, което е за увеличение на възнагражденията”, заяви министърът.

    Отделно от това в бюджета за догодина са отделени 3 милиона лева, които ще се разпределят допълнително за професионалните паралелки. Тепърва ще се изработи механизъм за диференцираното подпомагане на професионалното образование, който да заработи от учебната 2018/2019-та, допълни министърът. По думите му, това категорично ще е съобразено с нуждите на пазара на труда.

    Иначе работната среща в конферентната зала на вилата на МС „Орлица” беше определена като ползотворна. Директорите споделиха конкретни проблеми, а министърът обеща да търси конкретни решения.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини