Пана с вълшебни герои представя в Кърджали Ваня Иванова

Приказни текстилни ръчноизработени пана с вълшебни герои от класическата детска литература представи в Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ художничката и приложник Ваня Иванова. 20-те пана са изработени от естествени материали  и още утре ще бъдат посетени от децата на Кърджали. В паната Ваня Иванова е вплела персонажи, животинки, предмети и символи от знакови книги като „Малкият принц“, „Мери Попинз“, „Мечо Пух“, „Питър Пан“ и от приказките „Красавицата и звяра“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“ и т.н. Експозицията е под общото наименование „Приказки от куфара“, а самите пана са под формата на куфарчета, в които са се побрали приказните герои.

Детските приказки остават в сърцата ни не само с невероятните истории, в които ни въвличат, но и заради ценните уроци, които ни дават и безспорните житейски истини, които ни припомнят, каза директорът на Регионалната библиотека Уляна Ганева при откриването на изложбата. Вече пораснали, ние се връщаме към тях, за да се свържем отново със себе си. Аз много се радвам, че Ваня Иванова избра да представи своята изложба „Приказки от куфара“ при нас, защото приказките живеят тук, пак при нас. Сигурна съм, че тези приказни пана ще доставят радост на малките и на вече пораснали деца в дните преди рождественските празници. Сигурна съм, че си давате сметка какъв огромен труд е вложен от приложничката и какъв талант е вложила, за да представи тези невероятни приказки именно по този начин, каза Ганева.

Ваня Иванова от своя страна сподели благодарност, че  библиотеката е приютила нейната изложба. Благодаря и на Уляна Ганева и на служителките на културния институт. Въпреки че губим своето детство в потока на времето, то продължава да живее в сърцата ни. Може би това е една от причините много от нас да продължават да обичат детските приказки до ден днешен. Доста от тях си струва да препрочитаме дори и днес, когато сме вече сме сериозни и ангажирани възрастни. Защото когато разлистим страниците им, осъзнаваме, че тези магически истории имат много по-дълбоко послание, отколкото някога въобще сме подозирали. Затова реших да ви предложа тази изложба, каза тя.

Изложбата бе посетена от кърджалийци, деца, от творци, както и от поета с китара Иво Георгиев. Всички получиха по един цитат от вълшебните книжки. Накрая подсладиха вечерта си с бонбон.

Изложбата ще остане в библиотеката до Коледа.

Снимки: Радка ПЕТКОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини