28 °C

Да нахраним полезните бактерии в нас

Газове, болки или тежест в стомаха и неясна умора. Повечето хора, които живеят в големите градове и следват забързания ритъм на всекидневието, се сблъскват с такива проблеми. Те са последица от грешките в начина на живот и хранене. Активността на нашите органи и системи се диктува от вътрешните биоритми (циркадните ритми). Ако обаче работим на смени, или пък стоим вечер до късно по различни причини, храним се късно вечер или дори през нощта, нарушаваме този вътрешен ритъм.

Синдромът на пропускливите черва напоследък се сочи като първопричина за възникването на редица автоимунни състояния и заболявания. Как се стига до този проблем обаче остава загадка, пише CredoWeb.

Китайската традиционна медицина дава едно възможно обяснение. Според науката за меридианите в човешкото тяло долната част на корема се свързва с носа. Ако например често боледуваме от инфекции в носоглътката, това може да се отрази на здравето на червата. Това обясни при последното си гостуване в София графиня Ангелика фон Волфскийл, която е дипломиран природолечител от Германия. В практиката си тя комбинира различни природосъобразни подходи за лечението на различни хронични заболявания и здравословни проблеми.

Инфекциите на носа и гърлото също оказват влияние

Лигавицата там е първата бариера, която трябва да се справи с вирусите и бактериите. Възпалението е защитна реакция и е полезно. Само че когато стане хронично и тихо тлее, може да отключи хронични или автоимунни заболявания.

Всички тези скрити възпаления в червата и урогениталния тракт, носа, гърлото, синусите, са пътя към подобни здравословни проблеми, подчертава графинята.

Според науката за меридианите носът се „отваря“ в пикочния мехур. Тоест всички заболявания в урогениталния тракт се влияят от нелекувани заболявания в носа и синусите и обратно – проблемите в урогениталния тракт се отразяват на носа и синусите, пояснява още тя.

За да намалим инфекциите, трябва да се грижим защитните бариери на тялото да са във форма. Те са няколко: Сълзите ни пазят от болестотворни причинители. Прихващат и отмиват и вредни вещества. Кожата пък е предпазна мантия срещу киселините със своите мастни и потни жлези.

Лигавиците са снабдени допълнително с химични и имунологични предпазни механизми. Лигавичният слой е вискозен и максимално затруднява проникването на болестотворни причинители през него.

Лигавицата на дихателните пътища е снабдена богато с реснички. Този ресничест епител трепти и изчиства назад към гърлото секрета, за да се излъчи той през стомашно-чревния тракт. За да подпомогнем тези процеси, трябва да приемаме достатъчно витамин А и шуслерови соли (например №9).

Как да нахраним полезните бактерии в червата

В човешкия организъм живеят около 500 различни видове бактерии. Всички те тежат около 2 кг! Някои са специфични за дадения народ, но има и индивидуални различния. Добре е да знаем, че много голяма част от храната, която поемаме, отива, за да храним бактериите, казва Фон Волфскийл.

За да подкрепим полезните бактерии, трябва да ядем предимно сезонна и местна храна. Така червата ни ще бъдат в добро здраве. Секрецията на храносмилателни ензими също се регулира през червата. Добре е да приемаме билкови тинктури с горчиви вещества (горчивки), защото те често липсват в храната ни, а са важни за храносмилането.

Кои са нещата, които влияят негативно на полезните бактерии?

Анбитиотиците – те трябва да се приемат само когато наистина е необходимо и по начина, предписан от лекар. Особено при вирусните инфекции първо може да се опита с природни методи.

Хапчетата за киселини – това са т.нар. блокери на протонната помпа. За съжаление те блокират не само киселините, но и усвояването на витамин В12. Това се превръща в пречка за обмяната на веществата в централната нервна система и нервите изобщо. Също допринасят за проблема с пропускливите черва.

Медикаменти от групата на антихистамините. Понякога те се предписват без наистина да е необходимо.

Съдосвиващи капки за нос. Когато купувате такива препарати, питайте в аптеката колко дълго може да ги използвате. Повечето се препоръчват за не повече от 7 дни. Иначе има риск от трайно увреждане на лигавиците. Да си припомним, че това може да причини хронични цистити и инфекции на пикочните пътища.

Корените на някои алергии също са в червата. Затова при установена склонност към свръхреакция на имунната система към безобидни субстанции, също трябва да обърнем внимание на чревното здраве.

Ето и още един съвет за храненето от графиня Волфскийл. Тя не препоръчва консумацията на сурови храни след 14 часа, защото те не могат да се смелят и усвоят още същата вечер. Остават да гният в червата и създават проблеми по този начин. Млечнокиселите продукти са полезни, но в малки количества - 200-250 мл. Не е добре да се комбинират с плодове и зърнени храни, защото действат агресивно, „остъргват“ червата.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

 

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини