Партиите "си стиснаха ръцете" за отпадане мораториума за лекарства

След извънреден председателски съвет партиите се обединиха и единодушно решиха мораториумът за новите лекарства да отпадне.

Още утре на две четения, "грешката" разбунила духовете на пациентите ще бъде коригирана. От ДПС припомниха, че нееднократно са предлагали спорния параграф 6 да отпадне.

БСП пък изразиха задоволство, че най-накрая е постигнато съгласие. Герберите изтъкнаха, че с отпадането на параграф 6 от бюджета на НЗОК, правителството е нямало да допусне нито един пациент да остане без лечение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че на съвета е благодарил на колегите си от останалите партии, че са променили решението си за мораториума. Седем пъти, по думите му, формациите е гласували против предложението на партията му да няма такава забрана за финансиране на нови медикаменти.

Още на 15 ноември ДПС са настоявали да няма такъв мораториум. Иначе по мнението му днешната власт работи по формулата "проби-грешки". Консенсус имало само по поправката на грешките, а иначе се управлявало с диктат.

Соцлидерът Корнелия Нинова е доволна за тази победа на пациентите. Още утре промяната ще е факт, отчете тя. Има резерви в бюджета на НЗОК, категорична е Нинова. Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена, изтъкна червеният водач.

Цветан Цветанов също е доволен, че партиите единни са решили да отпадне мораториума. Той похвали здравния министър Кирил Ананиев за организацията за отпускането на лекарства чрез специална комисия, която явно няма да заработи след промените, които утре трябва да са факт.

Идеята на мораториума била да се спре теча в здравната система. Нека намалим напрежението, което изкуствено беше създадено, подчерта Цветанов. Според него не трябва да се заиграва със страховете на хората. По думите му явно управляващите не са успели да обяснят първоначалната си идея за мораториума за новите молекули.вчера парламентарната група на ГЕРБ реши да предложи на Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Така от ГЕРБ отговарят на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която вчера информира, че е разговаряла по телефона с премиера Бойко Борисов по темата с мораториума върху иновативните лекарства, след което е провела разговор и с Цветан Цветанов.

Предложението на ПГ на ГЕРБ ще е за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК - параграфът и върху, който президентът Румен Радев наложи вето, което беше обаче отхвърлено от парламента.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини