Доган пред актива на ДПС: Има ли партия, която е готова да управлява след предсрочни избори? Няма!

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган произнесе запомнящо се изказване пред актива на партията.

Доган се обяви срещу предсрочни избори у нас, защото към днешна дата правителството на Борисов няма алтернатиива.

Оцепниците от ДПС, които отидоха в ДОСТ, могат да се върнат след разкаяние и спазвайки устава на Движението. Доган се въпротиви на външна намеса в нов процес на обединяване, наричайки го "нездравословен".  Подчертава, че на България са необходими  доброосъседски отношения с Турция.

Почетният председател на ДПС отдели подобаващо внимание на езика на омразата и агресията, като го откри във властта и в медиите. Това поставя под въпрос сигурността и стабилността на държавата и съществуването на демокрацията в България.

Част от речта му бе публикувана на официалната страница на ДПС. Някои акценти:

Формално погледнато 2017 г. не беше от най-благодатните за ДПС. Но от гледна точка на определени дейности и политики, например  иновативно укрепване на партийните структури,  както и  изключителното активиране на външните контакти с европейските либерални партии е безпрецедентно в историята на ДПС.

Налице е събуждане и активиране на общинските и областни организации на ДПС.  

***

Големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета.

Дори и това не е най-големият грях, защото  Обединените патриоти имаха шанса да покажат и докажат консолидирана социална отговорност към националните интереси в контестта на общоевропейските политики.

Но тъкмо такава значима цел не се постига с Езика на омразата и агресията, с Език, който възпроизвежда разделение и противопоставяне!

Езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията. Поставят се под въпрос сигурността и стабилността на Държавата. Това не е въпрос за свободата на словото, не е проблем дори за достойнството на политическия елит на страната. Това е въпрос за съществуването на демокрацията в България.

***

Страната е изправена пред много сериозно предизвикателство. Председателството на  ЕС. България ще бъде във фокуса на важни събития и мероприятия. И въпрос на обща политическа и социална отговорност е да комуникираме на нормален европейски политически Език.

***  

От особена важност е коригиращата функция на медиите. Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашият позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България!

***

Не е по–маловажен и въпросът за вота на недоверие към правителството в началото на председателството на ЕС.

Доколкото разбирам, този вот на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела. Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура.

Но ако вотът на недоверие мине, какво правим?

Има ли партия, която е готова да  управлява страната след евентуални предсрочни избори?

... няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата. ...това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само ди си намерим място в централната властова система на държавата. Затова дълг на гражданското общество и на  всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини