Въздухът в Хасково в нормите

Няма драстично замърсяване на въздуха през последните дни, отчитат експертите от Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите.

На територията на Хасковска област действа една ръчна и една автоматична станция за измерване на данните. Автоматичната се намира в Димитровград, а ръчната в Хасково, като за нея се изисква допълнителна обработка на резултатите. Последните данни за замърсяването на въздуха с фини прахови частици за Хасково, които са анализирани са за времето от началото на декември до 26-то число на месеца. Според тях най-високата засечена средноденонощната норма на замърсяване с фини прахови частици е била два пъти и половина над допустимите стойности от 50 микрограма на кубичен метър. Завишението е регистрирано на 12- ти и 13-ти декември. Сред основните причини за по-високия  отчет е замърсяването от битовия сектор. Мъглите обаче също въздействат върху замърсяванgето, както и липсата на вятър, тъй като те създават предпоставки за задържане на замърсяването в приземния слой, уточни главният експерт „Опазване и чистото на атмосферния въздух“ в Регионална инспекция за опазване на колоната среда и водите в Хасково Зорница Господинова.

Като цяло обаче въздухът в Хасково е в нормата откъм запрашеност и днес, въпреки застудяването, което е предпоставка за използването на повече горивни материали в бита. Както е видно и от интерактивната карта на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, за разлика от държави, като Испания и Германия, например, въздухът в България е в пъти по-чист.

Европейският индекс визуализира данните за качеството на атмосферния въздух в България и останалите европейски държави. Интерактивната карта дава възможност в реално време за проследяване на данните за качеството на въздуха в рамките на 48 часа.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Вя
    Вярвам ви
    4 -2
    00:11, 17 яну 2018
    Въздухът в Хасково е като лек горски повей и като свеж морски утринен бриз.Не е нужно да ни се подигравате с тези данни ние и без това ще си траем дори и да ни вкарате в газовите камери на Хитлер защото сме овце.Не че има разлика в качеството на въздуха в двете места.В Хасково концентрацията е по-малка и затова ще умираме бавно но сигурно.
  • 2
    Ве
    Веселин
    1 -1
    09:00, 17 яну 2018
    Здравейте,

    пиша ви относно статия "Въздухът в Хасково в нормите" от 16.01.2018. Крайно несъгласен съм с твърденияте на Регионалната инспекция относно качеството на въздухът в Хасково. Замърсеността му може да се следи от всеки на сайта https://airtube.info. По мои наблюдения въздухът в Хасково е особено мръсен с фини прахови частици 2.5 и 10 както може да бъде видяно от записваните данни от трите сензора в Хасково - https://airtube.info/sensor.php?geohash=sx6nt3q3ubb https://airtube.info/sensor.php?geohash=sx6nt3kpwg7https://airtube.info/sensor.php?geohash=sx6nt973zbg . В много декемврийски и януарски дни рано сутрин и интервалът от 17:00 до 20:00 часа когато хората се прибират от работа и палят печки, замърсяването на въздуха е поне 4-10 пъти над нормата. Прилагам ви линк към данните от сензорите от няколко произволни дни от декември. https://imgur.com/a/ER2lq.
Последни новини