Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Когато прокуратурата се намеси, говорим за престъпление. Фактът, че ще бъдат наложени санкции не променя средата, в която тези деца са отглеждани. Това заяви заместник омбудсманът Диана Ковачева пред Нова телевизия по повод насилието в дома за деца "Хризантема" в Габрово.

Тя очаква да има не само административни наказания на персонала на дома, в който бе установено насилие над деца с увреждания.Първият сигнал националният омбудсман Мая Манолова получи през октомври, той беше за конфликт в персонала. През ноември е получен втори сигнал, че има конфликти, проверяват разправия между персонал и препоръки, които не са изпълнени, обясни Диана Ковачева как първоначално не е станало ясно, че има насилие над деца в този дом.

Сигналът, получен през декември, е за уронен престиж от ръководителя на центъра.

Деинституционализацията приключи. Децата се отглеждат в добре изглеждащи домове, но контролът липсва, скъсана е междуинституционалната връзка. Персоналът е неквалифициран, неподходящ, каза Ковачева.Кметът на Габрово Таня Христова обяви, че на 27 октомври получава сигнал и сформира комисия за проверка в дома.

На 15 януари 2018 г. кметът е научил за упражнявано насилие в дома. На 16 януари 2018 г. е заповедта на омбудсмана за проверка. Инспекцията е от бившия председател на ДАЗД Ева Жечева и Нуртен Патраклъ - главен експерт в дирекция "Права на детето" в администрацията на омбудсмана.

Не съм разследващ орган, заяви кметът на Габрово Христова в отговор на въпрос защо не е уволнила жена, която бие дете. Кметицата е посещавала дома през декември няколко пъти се е срещала с екипа на домаЗа резултатите от проверката Нуртен Патраклъ заяви, че вербалната агресия спрямо децата не се възприема като насилие. Ръководителката на дома съобщи, че е информирала за това насилие - на 16 януари 2018 г.

Записите са стари, каза Ковачева за видеозаписите, които показват насилие над децата. Втората проверка показва, че има конфликт, който се отразява върху децата. Болестите правят агресивни тези деца, допълни Ковачева.

Да се вземат незабавни мерки по-квалифицирани хора да се грижат за тези деца, предлага Диана Ковачева. В администрацията на омбудсамана обсъждат нов механизъм за контрол в подобни домове. Първото ниво на контрол е от институциите, второто - от омбудсмана, заедно с НПО.Относно обсъжданата ратификация на Истанбулската конвенция Ковачева заяви, че в домашна среда насилието над жени и деца е инкриминирано. Омбудсманът предлага Конвенцията да бъде приета с тълкувателна декларация. Темата за избора на социалната роля на пола и стереотипите, основани на пола са регулирани в Закона за равнопоставеността на мъжете и жените, поясни Диана Ковачева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини