Влияе ли ни пълнолунието?

Всички знаем, че пълната луна активира върколаците и вампирите. Убеждението, че силата и подлудява нас смъртните, датира от древни времена и е широкоразпространено.

Някои полицаи и болнични служители се кълнат, че по пълнолуние стават повече инциденти, има повече насилие и повече хора се озовават в психиатриите. През 2007 полицията в Брайтън дори нае допълнително полицаи по време на пълнолуние.

Идеята, че луната влияе на поведението ни е широкоразпространена. Отвъд легендите и анекдотичните доказателства, теорията е ставала обект на множество изследвания.

Скорошно изследване установи, че хора, които били помолени да прекарат няколко нощи в лабораторията се оплакват от 15% влошен сън по време на пълнолуние, въпреки че светлината от небесното тяло не достигала до тях. Освен това им били нужни допълнителни 5 минути, за да заспят.

В това изследване обаче участвали едва 33 души.

Американските психолози Джеймс Ротън и Иван Кели обединили откритията на 37 предишни проучвания и установили, че пълнолунието няма връзка със самоубийствата, автомобилните катастрофи, убийствата, престъпленията и броя хора, приети в психиатриите.

Дори за онези изследвания, които сочели възможна връзка, било установено, че съществуват и други обяснения – пълнолунието съвпадало с уикенда или празници, когато по принцип се случват повече неприятности.

Сред другите причини за масово разпространеното схващане за особената сила на пълната луна е фактът, че даден научен доклад е много по-вероятно да бъде публикуван, ако открива връзка, в сравнение такъв, който твърди, че връзка няма. Кой знае колко подобни изследвания залежават в някое чекмедже.

Интересен е въпросът, по какъв начин Луната би могла да повлияе на поведението ни. Една теория твърди, че подобно на приливите и отливите, небесното тяло въздейства и върху водата в телата ни. Но Луната е по-малка от Земята, затова гравитационното и привличане е далеч по-незначително. Нещо повече, тази притегателна сила е еднаква, без значение в коя фаза се намира Луната. Други твърдят, че всъщност светлината влияе на хората, въпреки че осветеността и се изчислява на ¼ от тази на обикновена свещ.

А как стои въпросът със странните ухапвания от животни? Когато лекарите в Кралската болница в Брадфорд, Северна Англия разгледали архивите от последните 2 години, установили, че по време на пълнолуние постъпват два пъти повече пациенти с ухапвания от кучета, плъхове, котки и коне. Никой обаче не знае защо. Дали ухапванията са станали през нощта? Твърди се, пълнолунието не влияе пряко на самите животни, а на кърлежите хранещи се с тях. Друго изследване в Австралия обаче установило, че когато в случаите на ухапвания се вземе под внимание денят от седмицата, фазата на луната вече не играе никаква роля.

Но ако липсват доказателства за връзка между пълнолунието и инцидентите, тогава защо толкова много хора вярват в явлението? Може би се касае за пристрастие – хората са по-склонни да забелязват и помнят дадени събития, ако те отговарят на убежденията им. Може би полицаите и болничните служители са погледнали към небето и са видели ярката луна, след това са направили връзка между нея и натоварената нощ.

Интересен е въпросът от къде изобщо се е зародила легендата. Възможно е във времето, когато не е имало външно осветление, връзка все пак да е съществувала, защото бездомниците са били податливи на мания и пристъпи, когато светлината на небесното тяло нарушавала съня им.

Някои твърдят, че силата на пълната луна засяга само част от хората, това обяснява защо много от изследванията не успяват да открият връзка. Според тях проучванията трябва да се извършват с хора, които твърдят че пълнолунието им влияе.

Кой знае, възможно е подобен подход да разкрие, че пълната луна наистина извежда на показ дивата ни страна.

Източник: bbc.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини