Удари часът за проверка на паралиите. Преглед на печата

24 часа

Цветан Василев най-сетне призован, получил и 11 000 стр. с обвинения

Властите в Сърбия най-сетне са връчили призовка и 11 хил. страници обвинителен акт на основния подсъдим по делото за източване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ Цветан Василев. Това съобщи специално за "24 часа" прокурорът по делото Иван Гешев, който е и шеф на спецпрокуратурата. Той се позова на информация от мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст.

На два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Една от причините за това бе, че Василев не е получил съдебните документи. По закон те трябва да бъдат връчени на всеки подсъдим, след като делото се внесе в съда.

Труд

Удари часът за проверка на паралиите

Прокуратурата започна проверка на собственици на скъпи имоти за над 500 000 лева и луксозни автомобили от 5 марки, които са купени през 2015 и 2016 г. Акцията е по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който получил две справки - от НАП и от Главна дирекция "Национална полиция".

Монитор

20 транссексуaлни с искове за смяна на пола

20 транссексуaлни души са поискали от съда да им смени пола по документи от 2001-ва година досега. Оказва се, че мъжете, които имат женско самосъзнание, са в пъти по-активни в търсене на правата си по съдебен ред за заличаване на мъжкото си минало. Те искат нови имена, ново ЕГН и нова идентичност по отношение на записания в личната карта пол. Това показва справка на "Монитор" по водените дела по Закона за гражданската регистрация. До 2012 година те са били 13, като само в два случая магистратите са отказали. След тази дата останалите становища са били позитивни, сочат още данните.

Стандарт

Фандъкова: "Зелените билети" дават ефект

Имаше ефект от зеления билет, макар и за един ден, обобщи новата мярка срещу замърсения въздух кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

По думите ѝ, данните показват, че през вчерашния ден в метрото са се возили с 12 000 повече пътници в сравнение с предходната неделя. Около 23 000 души са се возили в метрото със "зелен билет". Но със сигурност тези 12 000 души повече или поне част от тях са слезли от автомобилите си.

Сега

Румъния се измъква, а България остава под наблюдение в ЕС

Отлитат надеждите на правителството на Бойко Борисов да се освободи до края на тази година от унизителния контрол за върховенство на закона, въведен само за България и Румъния от първия ден на членството им в ЕС. След 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Румъния е на път да достигне европейските стандарти по отношение на правосъдието и върховенството на закона, както и в борбата с корупцията. На България обаче все още й предстои дълъг път. Това става ясно от проучване, поръчано от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Капитал дейли

Голф игрището край Елин Пелин: от Красимир Гергов, през китайци до продажба заради дългове

Голф игрището край Елин Пелин, което трябваше да стане част от китайския мегакомплекс "Света София", е обявено за продажба от частен съдебен изпълнител. Близо 550 дка земя, сграда и оборудване на компанията "Голф клуб" се предлагат за 12 млн. лв. с ДДС. Търгът е по искане на консултантската компания "Урбанико", която има да получава 860 хил. евро от "България дивелопмънт холдингс лимитед", която преди три години купи "Голф клуб" от Красимир Гергов.

Игрището трябваше да стане част от мегакомплекс за 1.5 млрд. евро, включващ луксозни хотели, казина и други атракции. Проектът на няколко пъти беше отлаган, като последно се планираше строителството да започне в началото на тази година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини