3 °C

Днес почитаме Трифон Зарезан

Днес почитаме св.Трифон.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Основен празничен обред е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

Сутрин след църковна служба мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино; навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пи
  Пиночет
  3 -2
  10:35, 1 фев 2018
  Днес почитаме жертвите на комунизма.Светла им памет! А комунистическите убийци Бог ще ги съди жестоко-тях, децата и внуците им.
 • 2
  Ре
  Рейгън
  4 0
  11:52, 1 фев 2018
  Веднага след 09.09.1944г. само за един, два месеца са избити без съд и присъда близо 30 000 българи. Стигнало се е до там Рузвелт да изпрати телеграма на Кимон Георгиев, в която му пише, че ако избиването на българи върви със същите темпове ще се наложи в обезлюдените райони на България да се заселят американски негри. След избиването на близо 30 000 българи без съд и присъда, така нареченият Народен съд допринася със над 2200 смъртни присъди произнесени по измислени факти и клевети. Следва разправата с горяните, насилствена колективизация, комунистически концлагери и насилствена смяна на имената на над 900 000 български граждани. Всяко едно от тези престъпления е престъпление срещу човечеството и граничи с политически и етнически геноцид. Та си мислех, че е добре да отбележим и почетем светеца Трифон, но е непростимо преди това да не почетем паметта на десетки хиляди избити българи без съд и присъда от един човеконенавистен и антихуманен режим, какъвто беше комунистическият тоталитарен режим.
  • Пи
   Пиночет
   0 0
   12:14, 1 фев 2018
   Браво,мало и в Хасково хора,а не само червени олигофрени.
Последни новини