Полша трябвало да надгради руските МиГ-29, уверява Плевнелиев

Росен Плевнелиев - президент на България (2012-2017), се яви като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Плевнелиев обърна внимание, че през началото на 2014 г. всичко в Европа се е променило, визирайки окупацията на Крим от Русия, която той характеризира като погазване на гражданските принципи.

"Това, което се промени, беше, че европейският дневен ред беше взривен. Например, споразумението от Будапеща, гарантиращо териториалната цялост на Украйна не можа да гарантира целостта й", добави Плевнелиев.

Припомняме, процесът срещу Николай Ненчев тръгна в края на месец февруари 2017 г.

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонта на изтребителите и доставката на резервни части, като по този начин не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС. По делото срещу Николай Ненчев вече беше разпитан настоящият държавен глава Румен Радев.

В месеците след кримската окупация е имало среща на върха на НАТО в Уелс от 2014 г. Срещата е останала в историята, като най-важното надграждане на отбранителните способности на страните членки. На нея е приет план за готовност за действие; подписано е, че всяка страна не може да гарантира сама сигурността си; всяка страна трябва да допринесе за колективната сигурност и е постигнат консенсус да се увеличат парите за отбрана до 2% от БВП в рамките на десетилетие. Само заедно държавите могат да защитят сигурността си и в това се изразява съвместимостта.

Заедност, съвместимост и увеличаване на отбранителните способности, подчерта Плевнелиев, са най-важните решения.

Вследствие на срещата от Уелс, през 2015 г. е свикан КСНС на тема Отбрана. Решенията му са Министерски съвет да внесе програма за развитието на отбраната, да се спази принципът за ненамаляване на парите за отбрана, като се постигне до 2% от БВП, бъдещите инвестиции в отбрана да отговарят на стандартите на НАТО и да повишат съвместимостта на армията с натовските армии.

Плевнелиев отбеляза, че планът за въоръжените сили през това време е бил изтекъл.

Като важни факти той сподели, че през 2014-2015 г. са били притеснени от рязко завишаване на нарушаването на зоната за отговорност от руски самолети. На срещата в Уелс е било обърнато специално внимание на бившите социалистически държави, че руското въоръжение е остаряло и трябва да се приведе към стандартите на НАТО.

Затова Полша е дадена за пример като страна, надградила руските МиГ-29 по стандартите на НАТО. Тогава президентът на Полша Комаровски е заявил, че полските заводи могат да ги надградят и той е казал това на Ненчев. Полша може да ни помогне да надградим МиГ-29.

"По това навреме ние знаехме, че вървим към санкции срещу Русия, заради крещящото неспазване на принципите на световния ред", заяви Плевнелиев. Знаехме, че РСК МиГ и други компании щяха да попаднат там.

Той сподели, че е гласувал за санкциите, за да може да се върне Русия на масата за преговори.

Плевнелиев заяви, че като убеден евроатлантик НАТО и ЕС са нашето семейство и съвместимостта е абсолютен авторитет.

Говорили са с Ненчев за това, че РСК МиГ поставят тежки условия, като от една страна, са по-скъпи, и е бил информиран от министъра на отбраната, че РСК не могат да направят съвместимост със стандартите на НАТО.

Предметът на преговорите с Полша е ремонт, така, че да се постигне съвместимост със стандартите на НАТО, стана ясно още от думите на Плевнелиев.

Заседанието продължава с въпроси от страна на прокуратурата и защитата на Николай Ненчев към Росен Плевнелиев.

Плевнелиев обясни още, че не е бил запознат със становище на външно министерство, според което ремонтът на самолетите в Русия не противоречи на санкциите.

Той обясни, че не е представител на изпълнителната власт и затова е нямало как да предприеме стъпки самолетите да се ремонтират в Русия, в отговор на въпрос на прокурора защо не е предприел стъпки за ремонт на самолетите в Русия.

На излизане от залата Плевнелиев заяви, че след Уелс са се провеждали още много срещи във връзка с приетия план за действие и мерки за повишаване на съвместимостта и как България да се включи.

Според него това не е еднолична идея на министър Ненчев и изрази несъгласие, че началото на този процес е посещението му в Полша.

Още в Уелс са обмисляни варианти за повишаване на съвместимостта и тя се превръща в основна цел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    минас ованес- керкенес
    2 -2
    20:54, 7 фев 2018
    Абе тия двамата $ЕВРОАТЛАНТИЦИ нама ли кой да им каже да се скрият и никога да не се показват Какъвто КОЛХОЗНИКА Ненчев такъв е и Плевню Той щеше да ни води на война с РУСИЯ .. добре че го ИЗПЪРДЯХМЕ навреме
Последни новини