Дават 18 хил. евро за момченце, 14 хил. - за момиче

За 18 000 евро се търгува бебе момче в Гърция, а момиче струва 13-14 000 евро. Болници участвали в схемите, като прикривали раждането или директно го регистрирали на гръцката майка. Това разказа Антоанета Василева, главен секретар на комисията за борба с трафик на хора. Майката обаче обикновено получавала 2-3 хиляди евро. Много често дори ако има задължения към лихвари, не получавала нищо.
Документите се подготвяли от нотариуси. Най-често жертви ставали родители, които имали сериозни задължения и лихварите ги уговаряли да продадат бъдещото си дете, за да опростят дълговете. Най-често трафиканти на децата са самите родители и роднини, каза Антоанета Василева.
Австрия, Великобритания и Франция, както и Португалия и Гърция през последните години са най-честите дестинации за изнасяне на българчета. За 2008 г. има 45 случая на деца, които са изнесени в чужбина. Като най-много от тях са с дестинация Гърция, където имало сериозно търсене за деца за осиновяване.

При трафик много трудно било да се идентифицира жертвата, тъй като сътрудничеството ни с други държави било на много ниско ниво. Често в износа на деца влизали в употреба фалшиви документи, а когато българчета са откривани в чужбина те или нямали документи, или представяли фалшификати. Най-много бременни жени са изнасяни от Плевен и Ловеч, сочи статистиката. Прехвърлянето в чужбина ставало в седмия или осмия месец на бремеността, като преди това бъдещата родилка се държала в специални помещения.

110 прокурорски акта са внесени в съда за 2008 г. по отношение трафик на хора. За 2002 г. има само 2 внесени акта, каза прокурорът от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков. Той се похвали, че вече има разбити групи за трафик и проституция, което преди години било невъзможно. За пример бе дадена групата на Данчо Пръча, която работила на шест нива. Те прехвърляли проститутките от летните към зимните курорти. Проблем пред прокуратурата е, че след повдигане на обвинението често се стигало до съкратено производство или споразумение, оплака се прокурор Диков.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини