Името на Македония да се съгласува и с нас, иска Първанов

"Това, което мен ме притеснява при всичката симпатия, която изпитвам към Македония, е че започват да се водят разговори в посока няколко варианта, някои от които бият по българската позиция." Това заяви в ефира на bTV Георги Първанов - президент на България (2002-2012 г.).

Представете си варианти - Горна Македония, Северна Македония, - това е договаряне в полза на Гърция, не на България, подчерта той.Първанов е убеден, че името на Република Македония трябва да се съгласува и с България.

"Не може всяко договаряне за името на Македония да бъде за сметка на България", категоричен беше той.

Относно стратегията на ЕК за Западните Балкани, Първанов заяви, че Солунският дневен ред от 2003 г. е по-ясен от днешния документ, който е по-чиновнически и се размива.

"Деблокирането на преговорите Атина-Скопие е по-скоро западен натиск. Няма лошо. Нека ней-сетне натискът на великите сили да доведе до нещо добро", добави той.За предстоящата среща ЕС-Ердоган във Варна, Първанов заяви, че е позитивно настроен. Той отбеляза, че в Турция има две тенденции - османизация и път към Европа. За това разговорът с Ердоган няма да е лесен, но турският президент е предсказуем политик.

"На мен ми липсва в нашата дипломация поставянето на нашите проблеми. Да сте чули в последно време да се представят претенциите за тракийските българи?", запита Първанов.По повод Истанбулската конвенция той беше категоричен, че гледа подозрително на опитите да се вкара третия пол и гей браковете в нея.

Изборите ще покажат Корнелия Нинова как се справя като лидер на БСП. Така коментира той действията на Нинова начело на БСП.

Той предположи, че познавайки Борисов и Цветанов, може да се слеят местните с парламентарните избори.

Според него при изучаването на комунизма в учебниците е заложен двоен стандарт по отношение на периода преди и след 9 септември 1944 г.

"Да се покаже, че и в двата периода има градивност", си пожела Първанов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини