Хонконг: да живееш в клетка

В един от най-скъпите градове в света все повече хора не могат да си позволят нормални домове заради високите наеми.

В Хонконг наемът за тристайно жилище стига до 8 000 евро, разказва „Дойче веле“. Ситуацията в града принуждава хората да живеят в нищета.

Един от тях е Шун-жин Лун. В прескъпия и претъпкан Хонконг той живее в помещение заедно с осем други мъже. И спи в клетка, за която плаща 150 евро на месец.

„Когато бях на 40 г. починаха и двамата ми родители. После постепенно загубих връзка с братята си – почти не се виждам с тях“, разказва за живота си Шун-жин Лун.

Хуманитарна организация решава да привлече вниманието към съдбата на тези хора, като организира специална изложба.

Според официални данни най-малко 200 хил. жители на Хонконг живеят при непоносими условия.

„Те обитават същински коптори, скрити са от света в своите гета. Тези хора живеят наистина при нечовешки условия, наблъскани са в тесни пространства и имат много ниски доходи“, коментира Лай-шан Се от хуманитарната организация Society for Community.

Тъй като финансовата метрополия е разположена на остров, площите за застрояване отдавна са кът. А напоследък жилищната площ става още по-оскъдна, тъй като все повече хора търсят самостоятелни жилища. Наемът за тристайно жилище в центъра на Хонконг излиза около 8 хил. евро. Никъде другаде в Азия наемите не са толкова високи, колкото тук.

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини