И парламентът подхвана пленените българи

Председателят на парламента Георги Пирински предложи комисията по външна политика да поеме случая с похитения кораб „Маласпина Касъл", на който има 16 българи включително и капитанът.

Комисията да проведе извънредно заседание, на което да бъдат обсъдени дайствията, които се предприемат от българска страна за спасяване на отвлечените български моряци, препоръча парламентарният шеф.

До момента няма данни за жертви или пострадали сред моряците на отвлечения кораб „Маласпина Касъл", съобщи заместник- министърът на външните работи Милен Керемедчиев, който оглавява създадения във външно министерство Кризисен щаб, натоварен да работи по случая. Имената на похитените са известни, но не се обявят по желание на техните роднини, допълни Керемедчиев.

Според Керемедчиев още е рано да се прогнозира кога ще има развръзка по историята с нашите сънародници. „Разбира се, първо, похитителите трябва да установят контакт с корабособствениците и да предявят своите претенции. Много често исканата сума за откупа е в пъти по-голяма от това, което реално се получава.", каза той.

Зам.-министърът потвърди пред Дарик, че преди около два месеца е бил поискан откуп за отвлечената на 5 ноември миналата година в Сомалия Данка Пачова. Похитителите са поискали откупа от неправителствената организация „Действие срещу глада", изпратила българката и другите похитени заедно с нея граждани на страни от ЕС. Водят се преговори между организацията и похитителите, подчерта Керемедчиев, който в момента на е на посещение в Москва.




Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини