ЧЕЗ реши да напусне България заради конфликти с правителствата и лошата среда, обяви бивш директор на компанията

ЧЕЗ е решил да продаде бизнеса си в България още през 2016 година заради конфликти с правителствата и лошата среда за правене на бизнес. Компанията е решила да инвестира в Западна Европа, каза днес по Би Ти Ви Петър Баран, който е оперативен директор на енергоразпределителното дружество между 2011 и 2015 година.

Той допълни, че основният проблем е в това, че темата за тока се политизира. "Токът е скъп, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а партиите използват тази ситуация", обобщи Баран.

Попитан за сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, той обясни, че не усеща в твърденията на Гинка Върбакова да има нещо некоректно. Според Баран мениджмънтът на ЧЕЗ в Чехия е проверил внимателно купувача и вариантите за финансиране, преди да се реши на продажбата.

На въпрос защо такъв сериозен бизнес отива в такава скромна компания, той обясни, че ЧЕЗ не виновна, че са се появили такива компании като купувачи. В заключение Петър Баран обобщи, че няма институция в страната, която да спре сделката. Провал би могло да има, ако компанията купувач не намери нужното финансиране или продавачът реши да се откаже по някаква причина.

По-рано днес, също по Би Ти Ви собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова обави, че след сделката за българския бизнес на ЧЕЗ няма да се промени нищо, както за потребителите, така и за работещите в компанията.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини