БСП праща досието за ЧЕЗ на прокуратурата

Досието за приватизацията на ЧЕЗ отива в прокуратурата, обяви Корнелия Нинова. Левицата е внесла искане за изслушване на премиера в НС за сделката за ЧЕЗ.

"БСП за България" внася и искане за анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около сделката.

„БСП е категорично против сделката за ЧЕЗ, която е неясна, задкулисна, не се знае кой е крайният купувач, не се знае кой я финансира и какво ще е бъдещето на дружеството. Смятаме, че правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 милиона българи.”

Лидерът на БСП поиска спиране на сделката чрез всички възможни законови механизми. "Позицията ни е, че при откриване на нова процедура, държавата трябва да участва наравно с други купувачи, не да национализира, а да участва на пазарен принцип”, категорична бе лидерът на опозицията. Корнелия Нинова подчерта, че това няма да е прецедент за правителството на Борисов.

„Припомням, че изкупиха по подобен начин „Авионамс”, когато прецениха, че това е важно за държавата”, припомни Нинова. Тя бе категорична, че ЧЕЗ е не по-малко важна инфраструктура за България и припомни, че подобни държавни дружества има и в Европа – във Франция, в Белгия, в Унгария.

„Ще се срещнем с чешкия посланик, на когото ще връчим писмо, позиция и въпроси към чешкото правителство”, каза лидерът на опозицията. Тя обясни, че е получено потвърждение и тази среща ще се състои в четвъртък, от 11 часа.

„Към въпросите, които задаваме и те вече са известни, ще добавим и какви гаранции са дадени пред чешката държава за сделката, кои банки или офшорни компании ще извършат плащането, вярно ли е, че то вече е извършено и от къде е платено?”, допълни Нинова.

"Обръщам се към Борисов и Цветанов да спрат да лъжат, че става въпрос за частни компании. Зад ЧЕЗ стои чешката държава”, заяви Корнелия Нинова. Според нея е нормално българската държава да прояви интерес - какво се случва с важна инфраструктура на нейната територия.

Корнелия Нинова обясни и каква е персоналната отговорност на Борисов. „Той казва: „Те продадоха ЧЕЗ”- кои, някои през 2015 г. А фактите са – през 2004 г. 67% от дружеството е продадено от премиера Симеон Сакскобургготски, не от БСП. Тогава БСП бе против”, припомни Нинова и добави, че през 2011 г. останалите 33% са продадени от Бойко Борисов. „И тогава БСП бе против. И сега оставаме на тази позиция”, категорична бе тя.

Нинова показа папка с документация и прочете част от приватизационната стратегия на ЧЕЗ, в която се казва, че: „33% се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор над дейността на дружеството, както и гаранция за това, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес”.

По отношение на въпросите, свързани с бъдеща продажба на остатъчен държавен дял, в документа се казва: „Основна причина за запазване на държавен дял, е да продължи държавата да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси чрез участие в органите на управление на дружеството."

Корнелия Нинова попита дали  Бойко Борисов е нарушил стратегията на приватизация, като е продал остатъчния 33% дял, след като в документа пише, че той трябва да се запази, за да се гарантира държавният интерес.

Според нея, твърдението на Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията договора. „Ние смятаме, че той е знаел”, отсече Нинова. Тя допълни, че досието на ЧЕЗ отива в прокуратурата.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    1 -1
    18:14, 27 фев 2018
    Ама Корнелио,Путин е виновен за всичко!Боко така каза.
  • 2
    Ре
    реалист
    1 0
    18:26, 27 фев 2018
    Щом Корнелия е против значи че е добре за народа но тя ще обърка сметките на чичо Вова и тогава ще яде чокара
Последни новини