Сярата изчиства акнето завинаги, твърдят учени

Без значение дали сте тийнейджър с бушуващи хормони или възрастен, акнето не е шега.

Сярата може да е по-известна с аромата си на развалени яйца, отколкото с полезните си свойства за кожата, но естественият минерал се използва с козметични цели от векове. Той се бори с множество кожни проблеми като акне, екзема и псориазис.

За щастие все повече козметични марки започват да добавят сяра в продуктите си, което означава, че няма ви се налага се киснете всеки ден в серни вани, подобно на древните римляни, за да се възползвате от предимствата на минерала.

Сярата притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства. Тя почиства бактериите от порите, които биха могли да доведат до акне, и предотвратява появата на нови.

Сярта намалява и производството на себум, който води до омазняване. Минералът изсушава кожата, което може да се окаже полезно за страдащите от акне, които често са податливи на прекомерно омазняване.

“Ползите от сярата в лечението на акне са доказани в серия изследвания от 1949 година. Тя излющва горния слой на кожата и проявява антимикробни свойства. При някои хора, обаче, би могла обаче да причини раздразнение и сухота. Прилагането на кремове със сяра би могло да помогне в леки случаи на акне”, казва дерматологът Тим Клейтън.

 Сярата е кератолитична, защото излющва най-горния слой на кожата, тя отстранява мъртвите клетки и разкрива нов по-свеж слой безупречна кожа.

Минералът е и естествен ексфолиант.

Сярата играе съществена роля в поддържането на здрава съединителна тъкан, в метаболизма на мазнините и регулацията на кръвната захар. Тя подобрява текстурата, обема, еластичността и блясъка на косата.

Разбира се, както с повечето нещо, минералът не е непременно подходящ за всеки тип кожа, в някои случаи би могъл дори да навреди – особено при хората със суха и чувствителна кожа.

Заради високо си pH, сярата би могла да влоши кожното възпаление, като разруши защитния слой на кожата, затова винаги се консултирайте с дерматолог преди да прибегнете до употребата и.

Да не споменаваме, че мирише ужасно.

Източник: independent.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини