Безплатни наблюдения и лекции в планетариума „Джордано Бруно“

Астрономическата  обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград отваря врати на вход „свободен“ за Международния ден на планетариумите, който тази година се отбелязва на 11-ти март.

В Деня на отворените врати днес лекциите в планетариума ще бъдат напълно безплатни от 13 и 15 часа.

А от 20 до 23 март  ще има четири наблюдателни вечери. При ясно време ще могат да се видят Луната, съзвездия, звездни купове и галактики.

Международният ден на планетариумите се чества от 1995 г. Датата не е постоянна, а  се определя като по-близката неделя до пролетното равноденствие.

Всяка година равноденствието се случва в различно време в различни точки на планетата в периода между 19 и 21 март. Това е свързано с два фактора: 

Първият е продължителността на календарните години. В обикновена година равноденствието настъпва с 5 часа, 48 минути и 46 секунди по-късно, отколкото в предишната, а във високосна – с 18 часа, 11 минути и 14 секунди по-рано.

Вторият фактор е географското положение. Времето на настъпване на равноденствието се различава за всеки часови пояс. Най-ранното и най-късното пролетно равноденствие

За времето на съществуване на Григорианския календар най-рекордно рано равноденствието е настъпило на 19 март 1696 г. в 15:05 UT, а най-късното – на 21 март 1903 г. в 19:15 UT.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини