Разследване: Офертата на „Инерком“ не била с най-високата цена

Фирма „Инерком“, която е кандидат купувач на българските активи на ЧЕЗ, не е предложила най-добрата оферта като цена, твърди ново разследване на чешки журналисти.

Заместник-председателят на на Съвета на директорите на „ЧЕЗ Груп“ Томаш Плескач обясни за избора на „Инерком“: „Тяхната оферта беше най-добрата“.

Според източници, запознати със сделката обаче, „Инерком“ далеч не е предложила най-високата цена, пише най-големият информационен портал на Чехия seznamzpravy.cz, който публикува материал по темата на репортерката Зузана Кубатова.

Инерком“ планира да плати 342,4 млн. евро за българските активи на ЧЕЗ в рамките на десет месеца. Основният ѝ конкурент – индийската компания „Индия Пауър“ бил готов да плати 360 млн. евро.

Индийците, заедно с малка българска компания „Фючър Енерджи“ са предложили малко над 17 млн. евро по-висока цена от фирмата на Гинка Върбакова и падежът е за пет години, но въпреки това офертата на „Инерком“ е оценена като по-благоприятна, споделя пред БНР чешкият журналист Петър Кубка.

Бизнесът на фирма

„Инерком“ се финансира от банки и две непрозрачни структури

– „Score Trade“ и „Global Victory Trust“, става още ясно от новото разследване на чешките медии.

Според изпълнителния директор на „ЧЕЗ Груп“, индийците все още могат да се върнат на масата за преговори, тъй като не е сигурно дали „Инерком“ ще успее да осигури финансирането, след бурята, която се разрази в българския парламент.

Източник: www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини