Уволниха заместник-директора на ФБР

Министърът на правосъдието на САЩ (главният прокурор) Джеф Сешънс уволни заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб, честа мишена за гнева на президента Тръмп през последната година, само два дни преди пенсионирането му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
 
Сешънс заяви, че е влез решението, влизащо в сила незабавно, по препоръка на дисциплинарния орган на Бюрото (отдела за професионална отговорност) и въз основа на доклад на главния инспектор, според който Маккейб е разрешил изтичането на информация на медиите и не е бил откровен, дори под клетва, пред контролния орган относно разследването за имейлите на Хилари Клинтън.
 
ФБР очаква всеки служител да отговаря на най-високи стандарти за честност и почтеност, заяви Сешънс.

Уволнението всъщност е формално - Маккейб, който е служил над 20 години във ФБР, бе в отпуск от януари, когато доброволно подаде оставка след месеци натиск от президента Тръмп и други републиканци. Но то става само два дни преди 50-ия му рожден ден, когато щеше да добие право да излезе в пенсия с пълен размер. Сега това е под въпрос.

Уволнението вероятно ще повдигне въпроси дали Маккейб е наказан прекалено сурово поради политически натиск от президента Тръмп, който яростно го критикуваше в Туитър и призоваваше за оставката му, отбелязва Ройтерс.
 
Аз съм нарочен и третиран по този начин заради ролята, която играех, действията които предприех, и събитията, на които станах свидетел след уволнението на Джеймс Коми (бившия директор на ФБР), заяви Маккейб веднага след съобщението на министъра за уволнението му.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от уволнението на Андрю Маккейб, като го нарече в Туитър "голям ден за демокрацията", съобщи ДПА. Тръмп написа, че "лицемерният Джеймс Коми" е бил шеф на Маккейб, когото обвини, че е "знаел всичко за "лъжите и корупцията на най-високо равнище във ФБР".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от уволнението на Андрю Маккейб, като го нарече в Туитър "голям ден за демокрацията", съобщи ДПА. Тръмп написа, че "лицемерният Джеймс Коми" е бил шеф на Маккейб, когото обвини, че е "знаел всичко за "лъжите и корупцията на най-високо равнище във ФБР".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини