Хасково спасява от лагерите на смъртта 116 евреи

    116 евреи от 29 семейства от Хасково са спасени  от лагерите на смъртта преди 75 години по време на Втората световна война.

    На годишнината и на 10-ти март, обявен за Ден на почит паметта на жертвите на Холокоста, е посветена подредената във фоайето на Регионалния исторически музей на Хасково документална изложба „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.“, която е подготвена съвместно с Държавен архив – Хасково.

    Откриването й днес мина в присъствието на главния секретар на Организацията на евреите в България “Шалом“ Йосиф Меламед и председателят на Регионалната организация в Хасково Йосиф Давидов.

    Събитието уважиха и кметът на града Добри Беливанов и заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова.

    В изложбата, която е дело на началник Отдел „Най-нова история“ в РИМ д-р Виолета Костова, са подредени пана със снимков и текстови материал, в които се разказва за събитията в началото на 40-те години на миналия век, за антисемитските процеси тогава и отпора, който българите от най-високо държавническо и духовно ниво, до обикновените граждани в цялата страна дават срещу екстрадирането на българските евреи.

    Предмети, запазени от това време от Хасково свидетелстват за ограниченията, наложени все пак за известно време срещу еврейската общност -жълтите отличителни звезди, които евреите трябвало да носят задължително, табели с надпис “вход забранен за евреи“ от обществени места. В изложението са подредени и религиозни предмети и такива от бита на еврейската общонст в Хасково.

    „Признателен съм на съдбата, че съм се родил и живял в Хасково. В този град, който е красив не само с архитектурата си, но и с хората си. Благодарение на местното население ние-хората от еврейската общност изкарахме сравнително спокойно иначе това смутно време“, каза 90-годишният Аврам Ниего, който е свидетел на драматичните събития през 1943 година. Той сподели с присъстващите много истории от личните си преживявания.

    „Подвигът на българския народ, на Българската православна църква, на интелектуалците, на отделни личности, завинаги е в нашите сърца“, подчерта в обръщението си при откриването на изложбата Йосиф Меламед. То припомни, че в Европа са спасени евреите само от две страни- България и Дания. Но докато в Дания спасението им е еднократен акт, то в България еврейската общност е бранена и съхранена през всичките години до края на войната. Нещо повече- след края на Втората световна война, евреите като численост в България са били дори повече от преди нея.

    Главния секретар на Организацията на евреите в България “Шалом“ обяви подари на официалните гости, на РИМ Хасково и Регионалната библиотека “Христо Смирненски“ сборника „75 години: Незабравените лица на спасението“.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Еж
      ЕЖКО- БЕЖКО
      3 -3
      17:47, 23 мар 2018
      Стига вече с тия евреи бе СССР даде 20 000 000 души Германия 10 000 000 Югославия 6 000 000 пишете и за тях какво сте се вторачили за евреите да не са СУПЕР хора а другите да са ВТОРА РЪКА Аман от ГЪЗОЛИЗЦИ
    Последни новини