Васил Велев: Избраният купувач няма експертизата и капацитета да управлява ЧЕЗ

Избраният купувач няма експертизата и капацитета да управлява едно такова дружество, каквото е ЧЕЗ. Това е очевидно, коментира пред БНТ председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Когато държавата по препоръки на Световната банка продаваше ЕРП-та имаше отново по препоръки на Световната банка имаше изисквания за купувачите. На тези изисквания този купувач не отговаря", обясни той.

Според енергийният експерт проф. Атанас Тасев, участието на държавата в сделката за ЧЕЗ е обречено още в началото. Това е неговият коментар във връзка с вчерашното изказване на финансовия министър Владислав Горанов, че държавата се оттегля от сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп.

"Още от първия ден стана ясно, че държавата не може да участва, не трябва да участва и не е целесъобразно, защото възникват много противоречия с действащото законодателство и от формална гледна точка, държавата срещу държавата в арбитражно дело във Вашингтон и държавата срещу държавата върху административен съд. Не е необходимо и Слава Богу, че вчера официално беше заявено, че държавата няма да участва", допълни проф. Тасев.

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единодушно гласуваха създаването на специална анкетна комисия, която да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се състави на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очакваше в края на март. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини