Facebook изтри стотици профили и страници, свързани с "фермата за тролове" в Русия

    Facebook съобщи, че е изтрил стотици руски профили и страници, свързани с така наречената "ферма за тролове". Премахнати са над 270 страници и акаунти, управлявани от руската Агенция за интернет изследвания (IRA).

    Мярката е предприета, за да бъдат защитени от намеса изборите, които се провеждат по света. Премахнатите страници са били използвани, за да се упражнява влияние върху изборния процес в Русия и съседните ѝ страни, в които има рускоезично население.

    Facebook премахна 70 профила във Facebook, 138 страници в Facebook и 65 акаунта а Instagram, управлявани от руското правителство. Завеждащият сигурността на Facebook Алекс Стамос уточнява, чеса били премахнати страници и профили единствено защото бяха контролирани от IRA, а не на основавание на съдържанието.

    Много от изтритите акаунти и страници, както и постове, и статии, са били свързани с базираната в Русия Федерална новинарска агенция (ФАН), която миналата година стана най-популярния медиен холдинг в Русия. Екипът по сигурността заключил, че ФАН е "технологично и структурно свързана" с базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания.

    Агенцията за интернет изследвания "няколко пъти е действала така, че да измами и манипулира хората по света, и ние не ги искаме повече във Facebook", се казва в съобщението.

    Базираната в Санкт Петербург. IRA, известна още като "ферма за тролове", е свързана с приближения до руския президент Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин".

    През февруари Агенцията за интернет изследвания заедно с две други фирми и 13 руснаци бяха обвинени от специалния прокурор Робърт Мюлър за намеса в президентските избори в САЩ. Според обвинението, Агенцията за интернет изследвания е ръководела "престъпен и шпионски заговор" за намеса в предизборната кампания в подкрепа на републиканския кандидат Доналд Тръмп и за очерняне на кандидата на демократите Хилари Клинтън.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини