Проверяват църквите преди Великден

Проверка на църковните храмове преди Великден предприеха служители на пожарната служба. Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди. Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.

По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички манастири, църкви и параклиси, където се очаква да има големи струпвания на посетители, информират от Областната дирекция на полицията в Хасково.

За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, предупреждават от ГДПБЗН. Затова не трябва да се допуска бутане и изпреварване. Огнеборците приканват в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение. Ако възникне произшествие, най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда. Изпълняването на указанията на служебните лица и оказването на съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора, ще даде възможност на пожарникарите да се справят бързо с възникналата ситуация. 

Традиционно в навечерието на Възкресение полицаите в страната организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността по време на празниците. Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници. В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени  конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците. 

Специалистите по сигурността съветват гражданите при отсъствие през празнични дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им срещу евентуално посегателство. 
Традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение. Повече бдителност и повишено внимание биха ни предпазили от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити. 
През пролетните празниците зачестяват и кражбите и измамите при търговия с животни. За да не ви измамят - предварително се осведомете за имената и номерата на автомобилите на купувачите, а при разплащането - проверете дали получените пари са истински. 
Служителите на “Охранителна полиция” насочват внимание и към очакваното интензивно движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, особено в пиковите часове. “Пътна полиция” ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението, най-вече при входно-изходните артерии. Допълнително полицейско присъствие ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове.

От полицията съветват хората да организират пътуването си така, че да се избегнат пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието. 
Преди пътуването, прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. 
Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен. 
При движение в колона, не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията. Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще Ви гарантира време за реакция. 
Поставяйте непременно предпазните колани и  настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата. 
Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, увеличете двойно дистанцията, за да избегнете сблъсък.

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини