Тайната на домашно приготвения козунак

Изображение 1 от 3

    Как да направим домашен козукан за Великден - тайната разкрива майскорка от Димитровград. Златка Калинова е убедена, че ако разполага с време всяка домакиня може да не си купува готов козунак и да си приготви свой. Който е далеч по-вкусен и ще радва близките на празничната трапеза.

    Изборът на пресни и пресни и качествени продукти е от голяма важност при замесването на тестото. По възможност изберете домашно мляко и яйца и заложете на прясна мая, а не на суха. Бялата захар ще придаде нужната сладост на вашия козунак, а за допълнителните вкусове се доверете на своето въображение – можете да добавите стафиди, локумq шоколад, ядки, настъргана кора от лимон и каквото още пожелаете. 
    Продуктите, които ще използвате, трябва да бъдат на стайна температура, а млякото – затоплено, така че да разтворите маята в него. 

    Сместа от мляко, мая, захар, сол и брашно трябва да се остави да „шупне“ около 15 минути, преди да продължите със следващите стъпки.
    Преди да започнете да смесвате съставките, задължително пресейте брашното си, за да бъде тестото ви пухкаво и леко. Изберете брашно за козунак или такова с високо съдържание на глутен, за да осигурите еластичността на козуначената смес.

    След като сте приключили с първоначалната обработка на продуктите, е време да ги смесите. Първо смесете яйцата със захарта и ванилията с телена бъркалка, а след товаприбавете и маслото.  Добавете ги към втасалата мая, след което прибавете и брашното на малки дози. Бъркайте докато се оформи топка.

    Идва ред и на месенето, което противно на очакваното може да достигне не повече от 10 минути, за да стане тесто на конци.
    След месенето предстои голямото втасване – то се случва на два пъти, като първият път се изчаква от 60 до 120 минути или докато тестото не удвои обема си. След това тестото се разделя, омесва се отново, като се прибавят и всички добавки и се оформя. Оставя се да втаса още веднъж – отново докато удвои обема си. Преди да печете, намажете козунака с жълтък и поръсете се със захар и ядки.
    Всеки, който е месил козунак, знае, че тестото е изключително капризно и помещението, в което ще се меси, трябва да бъде с определена температура. Нужно е всички компоненти да се смесят на топло място (около 25-26 градуса), което ще осигури правилното втасване. Внимавайте в помещението да не става течение и не отваряте прозорците, колкото и да ви се иска да поканите топлия пролетен въздух в кухнята си.

    Добре е да затоплите помещението предварително и да оставите продуктите за няколко часа в него, така че те да бъдат с еднаква температура. Това ще гарантира идеалното им смесване и добрия вкус и текстура на вече опечения козунак.
    Преди да сложите козунака във фурната, тя също трябва да бъде добре загрята, за да запази равномерна температура през цялото време на печенето. Най-добре е да печете на по-ниски градуси за по-дълго време, като трябва да съобразите температурата спрямо това дали ще използвате вентилатор, или не. 

    Все пак избягвайте да отваряте фурната първите 40 минути, тъй като това може да доведе до спадане на обема на козунака. Обикновено 60 минути са достатъчни за пълното му изпичане.
    След изважданае от фурната трябва да оставите сладкия хляб да изстине напълно, преди да го разрежете – това гарантира, че той ще остане въздушен и на конци. Добър апетит!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини