Половината БГ коли с червен картон за Европа. Преглед на печата

24 часа

Пенсията расте с 20% за 3 години

650 лв. да бъде минималната заплата от 1 януари 2021 г. Това предвижда публикуваната от финансовото министерство за обсъждане бюджетна рамка за периода 2019-2021 г.

Минималната заплата ще се вдига през трите години от сегашните 510 лв., като нарастването за периода е с близо 30%. Най-голямо увеличение ще има за учителските заплати, които през 2021 г. трябва да са двойно по-големи от сегашните.

Труд

Българинът расте, но и дебелее

За малко повече от век българският мъж е повишил плавно ръста си, но доста повече е увеличил теглото си. Това показва интересно сравнение на изследвания, правени на донаборници във Варна след Освобождението и в последната година от наборната служба - 2005 г. Данните съобщи пред "Труд" доц. д-р Димитър Ставрев от Медицинския университет във Варна в навечерието на честванията на 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество /ВМД/.

Издирвайки архивите на най-авторитетната съсловна организация в онези времена, доц. Ставрев и колегите му се натъкнали на 4 броя от списанието на дружеството, в които било публикувано антропологично проучване, направено от един от основателите на ВМД, военния лекар д-р Йордан Севов.

Монитор

Половината БГ коли с червен картон за Европа

Половината коли, които са регистрирани у нас, няма да могат да се движат в поне 50 града в Европа. Това са около 2 милиона автомобила, които нямат катализатори, замърсяват въздуха и не отговарят на никакви съвременни евростандарти, показва проверка на "Монитор". Българските шофьори няма да могат да пътуват с трошките си в едни от най-посещаваните европейски дестинации като Париж, Мадрид, Атина, Брюксел, Антверпен, Гент, Мехелен, Щутгарт, Лион и др. Там освен старите автомобили в част от градовете са забранени и дизеловите коли.

Стандарт

Хотелите хитруват с празничните пакети

Празниците, особено великденските, са чудесен повод да напуснем родното си място и да заминем за няколко дни на почивка. Местата за това в България са безбройно много, но трябва да внимавате и при организацията на отдиха си. Основните моменти, върху които трябва да се фокусираме при резервацията, са няколко в зависимост от това дали плащаме на туроператор или директно на мястото за настаняване, обясняват от КЗП.

Сега

ГЕРБ атакува БСП с "Мездрагейт"

След серия атаки на БСП срещу роднински назначения на ГЕРБ в местните органи на властта, управляващата партия контраакатува като извади пример за фрапантни БСП-назначения в община Мездра.? "Няма такава община като Мездра - триумф на зетьошуробаджанакизма. Червеният октопод, който души община Мездра". Така бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров описа местната власт в общината.

По време на управлението на кмета Генади Събков /2 години и половина/ в общината били уволнени половината от 85-те щатни служители в общината. На тяхно място били назначени един куп хора без конкурс.

Капитал дейли

Държавата иска всеки със застраховка да плаща "такса" зърнопроизводител

Концепцията на земеделското министерство за нова държавна агенция за борба с градушките е абсурдна, защото ще натовари всички граждани, които застраховат колите и жилищата си, тъй като полиците им ще поскъпнат. А платените от тях допълнителни средства ще облагодетелстват предимно едрите зърнопроизводители, които по традиция не сключват застраховки.

Това става ясно от позиция на Асоциацията на българските застрахователи, която реагира критично на проекта. Той бе публикуван за обществено обсъждане, което приключва в средата на април. След това се очаква да бъде бързо придвижен към парламента.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини