Учени: Не откриваме извънземен разум заради Ефекта на горилата

Земляните досега не са открили пришълци по същата причина, поради която хора, внимателно следящи дадено събитие, не забелязват това, което се случва под носа им. Такава констатация правят неврофизиолози в статия, публикувана в Acta Astronautica. И тя ще накара феновете на научната фантастика да си припомнят "Фани Мае" на Франк Хърбърт, в която главният герой има връзка със звезда.

"Когато мислим за братя по разум, ние си ги поредставяме такива, каквито може да ги нарисува нашето въображение и разум. Ние не разбираме колко силно уникалното за човека възприемане на света ограничава нашите възможности и за нас е сложно да признаем това. Ние се опитахме да излезем от тези рамки и да си представим разумни същества, живеещи на границата на възможното", казва Габриел де ла Торре (Gabriel de la Torre) от Университета на Кадис (Испания).

Галактиката бъка от разум
Преди повече от половин век американският астроном Франк Дрейк разработва формула, по която може да се изчисли броят на цивилизациите в галактиката, с които е възможен контакт. Дрейк иска да определи вероятността да открием извънземен разум. И тя се получава доста голяма. 

Физикът Енрико Ферми формулира тесиз в отговор на формулата на Дрейк, известен днес като Парадокс на Ферми: Ако извънземните цивилизации са толкова много, защо човечеството не открива никакви следи от тях? 

Парадоксът предизвиква много учени да го решат. Най-популярна е хипотезата за уникалната Земя, според която за появата на раумни същества са необходими уникални условия, т.е. пълно копие на нашата планета. Вече се търсят и откриват много кандидати за близнаци на Земята.

Други астрономи смятат, че не можем да се свържем с извънземните, защото галактическите цивилизации или изчезват твърде бързо, преди да успеем да ги забележим, или те активно крият съществуването си.

Де ла Торе и неговият колега Мануел Гарсия, неврофизиолози по образование, предлагат свое оригинално обяснение на парадокса на Ферми, което свързва видимата липса на извънземен разум не с космически причини, а с психологията и функционирането на човешкия мозък.

Те правят изводите си на база на експеримент, при който 137 доброволци трябвало да открият ръкотворни структури - мостове, къщи или пътища на спътникови снимки на терена.

На някои от тези снимки, освен реалните обекти, имало почти незабележима, но много ярка аномалия - микроскопична снимка на горила.

Ефектът на горилата
В нормална ситуация човек практически винаги забелязва подобни обекти, Опитите на де ла Торе и Гарсия показали, че концентрацията на вниманието върху определени детайли в снимките, прави "горилите" невидими за 66% от доброволците. 

Феноменът, наречен "ефект на горилата" е открит преди около две десетилетия от американски психолози. Те забелязали, че студентите, които броят пасовете между играчите на баскетболен мач, не забелязват как сред тях се появява момче с костюм на горила.

Оказва се, че нещо подобно се случва с хората, когато търсят следи от разумен живот на снимките, разчитайки само на собствените си представи за облика и възможностите на извънземните.

Най-силно това се проявявало при хора с рационално мислене, склонни да систематизират знанията, кавито са повечето учени.

Търсим следите от извънземен разум не там, където могат да бъдат в действителност, а там, където ни се струва, че може да ги има, считат Гарсия и де ла Торре.

Например учените, които търсят извънземен разум, игнорират това, че той би могъл да има принципно друго естество. Пришълците могат да живеят в друго измерение, да са от тъмна материя или друга екзотична форма на веществото, да владеят съвсем различни от нашите начини за комуникация, като гравитационните вълни, за да общуват с други цивилизации.

По тази причина човечеството не трябва да търси подобна на нашата цивилизация, а как да контактува със същества на границата на нашите възприятия и разбиране как може да изглежда разумно същество.

С други думи търсенето "на сляпо" на извънземен разум може да даде повече резултати, отколкото другите опити да бъде намерен, заключават учените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини