Снимки от древната гора, заради която Полша наруши законите на ЕС

    Най-висшата съдебна инстанция в ЕС реши, че Полша е нарушила екологичното законодателство на съюза с мащабната сеч в Беловежката гора, съобщава "Ройтерс".

    Гората е екологично важна, тъй като е дом на рядко срещания европейски бизон. Тя е обявена за световно наследство.

    Във взетото в Люксембург окончателно решение от съдия Марек Сафян от Съда на Европейския съюз се казва, че изсичането на Беловежката гора - древна гора на границата на Полша с Беларус, заплашва много птици и насекоми.

    От месеци Варшава пренебрегва протестите на еколози. През юли 2017 г. евросъдът нареди незабавно да се спре изсичането на гората. Полското правителство обяви тази година, че е спряло изсичането. Министърът на околната среда Ян Шишко, който беше отговорен за увеличените квоти за сеч, беше уволнен и министерството обяви, че ще уважи решенията на съда.

    Гората е определена за "специална защитена зона" за птиците.

    Според Европейската комисия територията от "Натура 2000" Puszcza Białowieska е една от най-добре запазените естествени гори в Европа, като характерно за нея е наличието на големи количества дървета на голяма възраст, по-специално вековни, и на мъртви дървета.

    Ако Полша не изпълни съдебното решение в най-кратък срок, ЕК може да предяви нов иск, като поиска налагане на имуществени санкции.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини