Океанските течения се дължат на миниатюрни водни "насекоми"

Теорията на хаоса твърди, че пърхането на крилете на пеперуда, хипотетично би могло да предизвика разрушителен ураган.

Сега учени демонстрират как едни от най-малките създания в окена, биха могли да окажат същия по мащаби ефект под вълните. Рояците морски организми предизвикват мощни течения и допринасят за формирането на турбулентна водна среда.

“Водните животни играят значителна роля в смесването на океаните – идея, която бе смятана за почти еретична в океанологията”, обяснява специалистът по механика на флуидите Джон Дабири от Станфордския университет.

“Настоящите океански климатични модели не включват ефекта на животните, или ако ги вземат под внимание, те са просто пасивни участници в процеса”.

В крайна сметка създанията, които екипът на Дабири изследва, са артемиите – те са толкова малки, че на практика се смятат за подводни насекоми.

Но как този незначителен зоопланктон би могъл да предизвика турбулентност в океана?

Оказва се, че силата му се крие в числеността. Създанията мигрират ежедневно във вертикални колони, хранейки се на повърхността на океана през нощта, преди да се потопят на стотици метри под водата през деня.

“Това е една масивна ежедневна вертикална миграция на трилиони организми”, казва Дабири.

“Издигайки се нагоре, всяка отделна артемия изхвърля известно количество вода назад......не след дълго това вертикално бягство нагоре предизвиква след себе си течение с обратна посока”.

За да измерят ефекта на това явление, учените поставили артемии във вертикални резервоари със солена вода и наблюдавали ежедневната миграция на организмите.

Изследователите заснели движението на водата с помощта на багрила и миниатюрни стъклени мъниста, за да визуализират силата на водовъртежите, генерирани от артемиите.

“Те не просто изместват определен обем вода, който след това се върща на първоначалното си място. Всичко се смесва необратимо.”, казва Изабел Хоутън.

Засега този ефект е демонстриран единствено в лабораторни условия, но същото се случва и в реалния свят. Биолозите и океанографите ще трябва да преосмислят начинът, по който морските организми допринасят за турболентността в океаните – особено като се има предвид, че същия ефект вероятно предизвикват и по-големи животни, като медузи, калмари, риби, дори огромните бозайници.

За разлика от метафората за крилете на пеперудата, предизвикващи торнадо на другия край на планетата, водовъртежите от ежедневната миграция на морските организми, едва ли ще провалят следващия ви океански круиз.

Те обаче може би оказват значително влияние върху преноса на хранителните вещества под водата и разпределението и освобождаването на въглеродния диоксид.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини