21 °C

"Меркурий 13": неразказаната история на жените от космическите тестове през 60-те

Когато Нийл Армстронг слезе на повърхността на луната, той обяви, че “това е една малка стъпка на човек и гигантски скок за човечеството.”

Но как биха стоели нещата, ако тази малка стъпка бе предприета от жена? Как би бил възприет този скок, във време, в което американската общественост тепърва започваше да осъзнава правата на жените?

Това е фокусът на документалния филм "Меркурий 13", проследяващ съдбата на 13 жени пилоти, отхвърлени от комическата програма на НАСА.

Жените във филма преминали същите тестове за физическа и психологическа пригодност като първите астронавти мъже на НАСА в разгара на космическата надпревара с Русия в началото на 60-те години. В някои случаи, жените, всяка от които опитен летец, са справили по-добре от мъжете, но техните тестове били финансирани с частни средства без одоборението на НАСА.

Докато жените се подготвяли за по-нататъшни изпитвания, които трябвало да включват и полети с реактивен самолет, НАСА отказала да удължи проекта. На мечтата на жените бил сложен край, минали над две десетилетия преди първата американка да полети в космоса.

След премиерата на филма “Скрити числа” през 2016, който разказва историята на три чернокожи жени, борещи се за място в космическата програма на НАСА, "Меркурий 13" предлага още един поглед върху трудностите, пред които са били изправени жените в тази сфера.

Филмът проследява историята на 13 жени и тяхната правна битка пред Конгреса през 1962. Те твърдели, че им е била отказана по-нататъшна подготовка за космически мисии на база сексуална дискриминация.

Случаят им разпали въобръжението на американската публика, но бе отхвърлен от президента Джонсън. Така бе пропусната златна възможност. Русия изпрати първата жена в космоса – Валентина Терешкова, през 1963, печелейки пропагандната битка със САЩ.

Според един от режисьорите на филма – Хедър Уалш, ако САЩ бяха подкрепили 13-те жени от "Меркурий 13", последиците биха били далеч по-големи от просто победа в пропагандната война.

“Всичко щеше да е по-различно. Вече щяхме да сме имали жена президент. Да бъдеш одобрен за астронавт по онова време се възприемаше като върхово постижение. Целият свят е вторачен във вас. Излизате на повърхносттана луната, цялата планета ви наблюдава, всички знаят името ви. Но ако този човек бе жена, нещата щяха значително да се променят. Щеше да се смята за нормално жени да присъства във всички сфери на живота”, казва тя.

Mercury 13 интервюира Уили Фънк, Рея Уолтман, Сара Ратли и Джийн Нора Джесън, участнички в тестовете за космическа пригодност, разработени и проведени от Уилям Ранди Ловлейс, който подбрал първия екип астронавти за тренировъчната програма на НАСА.

Проект Меркурий била първата американска пилотирана космическа програма, която трябвало да изведе Алън Шепърд в космоса през 1962.

Ловлейс бил близък приятел с Жаклин Кокран, чийто пилотски умения я направили известна през 30-те години. Кокран поставила национален рекорд за скорост за жени и участвала в създаването на женско звено във военновъздушните сили, което извършвало небойни полети по време на Втората Световна война.

Кокран и Ловлейс смятали, че жените трябва да имат роля в космическите мисии. Извън договора си с НАСА, Ловлейс стартирал частна конкурсна програма, провеждайки същите тестове, които самият той изобретил за мъже и жени летци.

Джери Коб, която по-късно стана верен защитник на жените пилоти, бе първата преминала космическите тестове, но срещна яростната съпротивата на медиите. "Меркурий 13" показва част от телевизионно интервю от началото на 60-те, което най-добре илюстрира съпротивата, пред която са били изправени жените. В интервюто Коб отговаря на въпрос “защо им е на жените да ходят в космоса”.

Нейният отговор: “А защо им е на мъжете да ходят в космоса? Ако ще изпращаме човек, трябва да изберем най-квалифицирания. В определени сфери жените се справят по-добре, в други – мъжете. Мисля че трябва да заложим и на двата пола.”

Дейвид Сингтън, един от режисьорите на документалния филм In the Shadow of the Moon, посветен на непилотираните американски мисии до луната, обяснява, че той и Уалш първоначално се надявали да включат изборния успех на Хилъри Клинтън от 2016 година във филма.

Клинтън често е разказвала как като тийнейджърка писала на НАСА, с въпрос как би могла да стане астронавт. Тя получила писмо, в което и обяснявали, че “жени не се приемат”. Според Сингтън контрастът между това нейно преживяване и последвалото и президенство би послужил като оптимистичен край на филма.

В крайна сметка тя не успя да спечели изборите.

Никога няма да разберем дали Уалш е права, че ако жена бе стъпила първа на луната, САЩ вече щяха да са имали жена президент. Може би дори жените от "Меркурий 13" да бяха преминали тестовете за пригодност, те отново щяха да бъдат отхвърлени, защото Армстронг и Едуин Олдрин са се справили по-добре.

Но както казва Коб в интервюто си от 60-те: на жените поне трябваше да се даде възможност да опитат.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини