Животните в кенийските резервати намаляват

Броят на дивите животни в кенийският национален резерват Масаи Мара спадна значително за последните 15 години в резултат на човешката дейност, предаде Ройтерс.

Масаи Мара е най-известен за зрелищните си годишни миграции на дивите животни, което беше наречено седмото "ново чудо" на света от американска телевизионна компания през 2006 г. Стотици хиляди туристи го посещават всяка година.

Изследване, публикувано в Британското списание по зоология показва, че шест от видовете са намалявали постоянно в резервата, разпростиращ се на 1500 кв.км. Ситуацията "изисква спешно и решително действие, ако искаме да спасим това съкровище от катастрофа", заяви Йосиф Огуту, водещият автор на доклада и статистически еколог в базирания в Найроби Международен институт за изследване на животните. Според него намаляването на броя на животните е свързано със заселването на земите, съседни на резервата, които отнемат пасищата и за места за сеитба и отглеждане на домашни животни, за да изхранват семействата си.

Някои традиционни общности продължават да ловуват в резервата, въпреки че това е нелегално. Около резервата са разположени масайски племена. Доскоро те водеха живот на полуномадски пастири. В последните десетилетия те започват да създават по-устойчиви последния в околностите на резервата.

"Всички видове освен водния бивол и зебрата" са намалели значително. Поради сушата и други проблеми, все повече жители на околните селища позволяват на животните си да пасат в резервата, което също е незаконно. Въпреки това поради пренебрегването от страна на правителството, все повече масаи преминават към уседнал начин на живот и изоставят по-екологичната практика да пасат големи стада на голяма територия. Някои масайски притежатели на земя в момента работят съвместно с туристически фирми, за да създадат запазени места, където броят на поселищата и животните е в равновесие и може да се поддържа баланс. Местната общност в замяна получава част от приходите от туризма.

"Знаем от хиляди години история, че пасторалните пазители на животните могат да съществуват съвместно с известната африканска концентрация на големи бозайници", подчертават учените от института.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини