Шведски археолози се натъкнаха на мистериозно кърваво клане от 5-ти век

Преди около 1 500 години, неизвестни нарушители нахлули в малкото селце Сандби Борг на брега на остров Йоланд и избили всичките му жители, оставяйки телата по местата им.

Сега археолози от Швеция се натъкнали на зловещата сцена. До момента са разкопани едва 7% от обекта, но археолозите, оглавявани от Клара Алфсдотер, Лудвиг Папмел и Хелена Виктор, са открили поне 26 тела.

В момента мястото не изглежда впечатляващо – просто тревисти зелени могили, обградени от скали, но навремето селището е било процъфтяващо.

Селото се намирало недалеч от бреговата линия, и се състояло от 50 къщи, обградени от стени с височина 4-5 метра. То било обитавано от около 200-250 жители.

В онези години в Европа било в ход Великото преселение на народите, времената били нестабилни и бурни, но кой точно е избил жителите на малкото село си остава мистерия.

За момента археолозите са разкрили едва 3 от домовете, но находките, на които се натъкнали, били покъртителни.

Телата носели следи от удари, а позициите, в които били намерени подсказвали, че хората са умрели внезапно или са били в безсъзнание преди смъртта си.

Открити били и останките на 5-годишно дете и няколкомесечно бебе, както и два частично овъглени скелета.

Друг скелет, на около 15-годишен юноша, бил открит с крак върху коремната област на друг скелет, като че ли младежът се е спънал и паднал върху друг човек, за да не се изправи никога повече.

Част от телата били открити по улиците, заедно с останки на кучета и добитък, които е възможно да са умрели от глад, или също да са били убити при нападението. Една от къщите съдържала 9 тела.

Хората обитаващи района по онова време имали навика да кремират мъртъвците си, затова находките сочели към брутално клане.

Още по-любопитното е, че мястото било пълно със скъпоценности. Златни монети, стъклени мънисти, позлатени брошки, пръстени и сребърни медальони с високо качество били разпръснати наоколо. Било открито всичко друго, но не и оръжия.

Който и да е избил жителите на селото, очевидно не е заграбил нищо, освен, може би, няколко оръжия, които са били взети като трофеи или в чест на боговете. Не ясно дали обитателите са се отбранявали, макар да изглежда така като че ли не са.

За момента не са открити травми и нарянавания по телата, които да сочат към битки или двубои.

Това накарало учените да заключат, че извършителите са били много на брой и са нападнали няколко къщи едновременно, като жертвите не са били в позиция да се отбраняват.

Макар по онова време на острова да е имало 15 други селца, никой така и не посетил мястото, за да ограби домовете или да зарови телата. Те останали по местата си, селото било изоставено, докато покривите не се срутили и зловещата сцена не била погребана с времето.

И до днес за случилото се продължават да се носят легенди, макар да липсват каквито и да е писмени или устни свидетелства. Местните предупредили учените да стоят далеч от мястото, като смътно споменали, че е опасно.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини