Меркел се среща с Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи. Тя ще се срещне с Тръмп днес в Овалния кабинет в Белия дом, а вечерта двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Посещението на Меркел веднага след визитата на френския президент Еманюел Макрон, е по два основни въпроса - митата и иранската ядрена програма.

През март американският президент обяви, че въвежда мито от 25 процента върху вноса на стомана и от 10 процента за този на алуминий, обвинявайки търговските си партньори в нечестни практики. За ЕС беше направено изключение и той се ползваше с отсрочка до 1 май, в замяна на което от него бе поискано по-осезаемо отваряне на европейските пазари.

Европейците вече казаха, че ще наложат ответни мерки срещу емблематични американски продукти. В отговор Тръмп заговори за други наказателни такси, главно срещу стратегическия автомобилен отрасъл на Германия.

Меркел, както и Макрон, ще опита да убеди американския президент да не денонсира договорения от предшественика му текст на споразумението за иранската ядрена програма още преди крайния срок 12 май.

Допълнително препятствие за Меркел са хладните ѝ отношения с президента Тръмп. Досега той неспирно отправя нападки срещу Германия за недостатъчните военни разходи, за приемането на голям брой бежанци мюсюлмани, за антиамериканската търговска политика.

Срещата им на четири очи днес следобед се предвижда да продължи десетина минути.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини