Почетоха паметта на поета Пеньо Пенев в Димитровград

    Поклонение пред паметника -костница на поета Пеньо Пенев в едноименния парк в Димитровград се състоя днес. На 27 април преди 59 години поетът с ватенка напуска този свят. За да си спомнят за него и неговото творчество тук дойдоха представители на местната власт- Община и Общински съвет, общественици, културни дейци, ученици и граждани.

    Слово за Пеньо Пенев бе подготвила Катя Атанасова - литератор от ПМГ "Иван Вазов". Тя заяви, че днес се опитваме да отхвърлим клишетата за поета, че е първия певец на социализма и поетът съвест на епохата.

    "Поезията на Пено Пенев не е идеологически зависима и предназначението й не е да обслужва стандартите на социализма. Неговият извисен глас звучи по убедително от всички останали гласове в публичното пространство на 50-те години на 20 век. Властта не му прощава това излизане от „редиците” – приятелите се отдръпват, враговете – тържествуват. В най-тежкия момент от живота си, поетът се оказва сам и уязвим и няма кой да спре ръката, посегнала към „Веронал”-а. Не навършил своите 29 години Пеньо Пенев напуска света, който не харесва, но и няма как да промени", каза в словото си Атанасова. 

    След кратък рецитал присъстващитеи поднесоха венци и цветя пред паметника на поета.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини