1/3 от случаите на ранна смърт са предотвратими с промени в диетата

До 1/3 от случаите на ранна смърт могат да се избегнат, ако всички ние преминем на вегетарианска диета, според изследване на Университета в Харвард.

Макар да са ни известни ползите от отказването на месото, новоогласените цифри са далеч по-високи от първоначално предполаганите.

Данните бяха оповестени по време международна конференция във Ватикана.

Изследването все още не е публикувано в научно списание и не е рецензирано, затова следва да подходим с известен скептицизъм. Но подобно дръзко изявление си заслуважа по-нататъшно проучване.

Цифрите варират от държава на държава, но грубо около 30 милиона смъртни случая годишно по цялата планета са класифицирани като предотвратими – това са случаи на затлъстяване, тютюнопушене, бедна диета и други подобни.

Намаляването на тези цифри с 1/3 би се считало за огромно постижение.

Според изследователи от Университета в Харвард, преходът към растителна диета играе по-голяма роля, от първоначално смятаното.

“Разглеждахме въпроса как бихме могли да намалим случаите на преждевременна смърт чрез по-здравословна, растителна диета, не непременно изцяло веган, и изчислихме, че една трета от тях са предотвратими”, казва един от изследователите Уолтър Уилет.

“Тук дори не става въпрос за физическа активност или тютюнопушене. Говорим за всички случаи на ранна смърт, не само тези в резултат на раково заболяване. ”, добавя той.

Както бе споменато, тепърва предстои цифрите да бъдат анализирани и от други учени.

Но въпреки това, всички присъстващи на конференцията се съгласили, че вегетарианската диета би могла да направи далеч повече за предотвратяване на случаите на ранна смърт от първоначално смятаното.

Накратко, по-здравословната диета оказва огромно въздействие върху почти всички аспекти от здравословното състояние на тялото.

Дейвид Дженкинс от Университета в Торонто, Канада също присъствал на конференцията. Той представил изследване върху диетата на горилите – богата на стъбла, листа и плодове.

Когато същата диета била заимствана от хора, тя довела до 35% спад в стойностите на холестерола в рамките на едва 2 седмици.

Какво всъщност прави тази диета толкова полезна?

Хранителните вещества в една балансирана вегетарианска диета понижават кръвното налягане, намаляват риска от сърдечен удар и индекса на телесна маса.

В същото време проучванията сочат, че консумацията на определени червени меса увеличава риска от развитие на рак.

Добавете към това и ползите за околната среда и отпадане на ангажиментите по отглеждане и грижи за добитъка и предимствата на вегетарианската диета стават очевидни.

В същото време, вегетарианците също трябва да внимават какво консумират. Те трябва да се уверят, че приемат достатъчно протеини, калций, желязо и витамин В12 - обикновено доставяни от месото. Тук определено не става въпрос за универсална диета, подходяща за всички хора.

Новопроведеното изследване просто демонстрира, че отказът от месо може да има повече ползи за нас от първоначално предполаганото – поне що се отнася до избягването на преждевременна смърт.

“Хората смятат, че здравословната диета има скромен ефект, а вегетарианската може да им помогне да свалят няколко килограма. Но ако тези диети са правилно съставени, те имат мощно въздействие върху здравето”, казва Нийл Барнард, президент на комисията за отговорна медицина.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини